Redactie
Redactie Opvoeden 21 jun 2018

Losgeslagen na vakantie

antwoord

Het valt niet mee wanneer je als puber na een eerste feest-vakantie zonder ouders thuis weer in het oude gareel moet komen. Jullie zoon heeft ontdekt hoe heerlijk het is om zonder ‘gezeur’ van ouders, zelf te bepalen wat je doet en hoe je dat doet. Hij zal waarschijnlijk trots en tevreden over zijn hoe hij dat helemaal zonder jullie heeft gedaan; het was tenslotte fantastisch én het is allemaal goed gegaan. In ieder geval in zíjn ogen. Dat kan hier thuis dus ook wel, denkt hij…
Maar dan ineens heb je daar weer die ‘irritante’ ouders die aan je kop zeuren en je weer aan banden willen leggen. Dat is balen en vervelend! Dat begrijpen wij ook wel, toch?
Het klaart de lucht waarschijnlijk als jullie hier eerst even goed bij stilstaan met hem. Terwijl je begrip toont voor de moeite die hij heeft met de overgang en zonder te oordelen of boos te worden, geef je aan dat er helaas weer een aantal regels en grenzen bij horen – nu hij weer met jullie onder één dak leeft en de school bijna gaat beginnen. Dat gegeven staat. Het werkt waarschijnlijk het beste als jullie hem in die omslag nog wel een stuk verantwoordelijkheid en controle geven. Dát is namelijk wat hij zo heerlijk vond in de vakantie: zelfstandigheid en zelf bepalen. Nou, geef hem maar de kans te laten zien dat hij dat aan kan. 

Kortom:

  • Hij mag meedenken over de afspraken die vanaf nu weer gelden.
  • Hij mag laten zien dat hij zich aan (wellicht iets ruimere om hem mee te krijgen) afspraken kan houden zonder dat jullie erover hoeven zeuren.
  • Als hij laat zien dat hij de overstap naar iets minder feesten, laat thuiskomen en drankgebruik, goed aan kan, kunnen er wat privileges tegenover staan.
  • Jullie bepalen dus de grenzen en hij mag meedenken over de invulling.

Zo breng je het positief en laat je hem merken dat jullie begrijpen dat het niet meevalt om weer te moeten wennen aan de afspraken thuis. Bovendien geef je hem controle en de kans om te laten zien wat hij aankan en houden jullie er wel grip op. Ik hoop dat je er wat mee kunt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Losgeslagen na vakantie
Sluiten