Redactie
Redactie Gamen 19 jun 2018

Loslaten van verliefde puber

antwoord

Je kleine meid die groot wordt – dat is wennen. Ze gaat haar eigen leven leiden, wil geen verantwoording meer afleggen en betrekt jullie niet overal meer bij. En dan wordt ze ook nog eens verliefd en heb jij allerlei zorgen over hoe dat gaat en wat ze allemaal uitspookt. Je zorgen en angsten zijn allemaal heel logisch en voor veel ouders heel herkenbaar. En zijn terug te voeren op de o zo lastige, maar noodzakelijke vaardigheid: het langzaam loslaten van je kind. 

Er zijn een aantal dingen die ik je wil meegeven:

  • Het hoort erbij dat je dochter buitenshuis haar eigen weg gaat vinden met vriendinnen en een eventueel vriendje. Haar het gevoel geven (of zeggen) dat ze bepaalde dingen niet mag, kan ervoor zorgen dat ze verdraait waar ze geweest is. 
  • Geef pubers liever wat verantwoordelijkheid en vertrouwen. Laat haar meedenken over een oplossing voor dingen die jullie als probleem zien. Daar zijn ze heel gevoelig voor. Ze willen groot zijn en zelf kunnen bepalen. 

Wat haar vriendje betreft, raad ik je het volgende aan: 

  • Ga met haar in gesprek en zeg dat je er een beetje moeite mee hebt. Maar dat je ook ziet en weet dat het erbij hoort en dat ze hem echt leuk vindt. Probeer met haar in gesprek te komen in plaats van te blijven hangen in wat jij niet wil. Wat voor jongen is het? Wat is er leuk aan hem? Wat gaan ze doen vanmiddag? Vraag en toon interesse, hou contact met je kind. Zo gaat ze meer delen en weet je ook hoe zij erin staat. Dat kan al zorgen wegnemen. 
  • Je kunt samen afspraken maken over wat wel en niet gebeurt. Wat betreft computercontact, afspreken enz. Wat vindt zij reëel en waar heb jij problemen mee? Heeft zij een voorstel waar jullie je in kunnen vinden? Doe water bij de wijn en laat zien dat je meedenkt. Maar ook dat jij de grens bepaalt.
  • Het lijkt me absoluut slim om het vriendje juist wél thuis uit te nodigen. Zo weet je met wie je te maken hebt, zorg je ervoor dat ze meer in de buurt is en minder buitenshuis hoeft te zijn om hem te zien. Bovendien kan je zo aanvoelen wanneer het moment is om met haar te praten over intimiteit en verder gaan met een jongen.

Hoe moeilijk ook, accepteer dat je dochter groot wordt en verliefd is. Hou contact met haar en overleg samen. Zo komt de band tussen jullie vanzelf weer goed en hoef jij je veel minder zorgen te maken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Loslaten van verliefde puber
Sluiten