redactie
redactie Blogs 22 juni 2018

Mag de juf Koekie een tik geven?

In Nieuwegein werd de adjunct-directeur van een school afgevoerd en belandde hij in de cel omdat hij een 13-jarige jongen te hardhandig uit de klas verwijderd zou hebben. De politie nam de aanklacht van de (stief/pleeg)vader van de betreffende jongen dermate serieus dat de leerkracht de behandeling van een vuurgevaarlijke crimineel kreeg.

Het Openbaar Ministerie deed vorige week uitspraak in de zaak. Er was maar een partij in de fout gegaan: de politie. Boodschap van deze uitspraak: leerkrachten mogen proportioneel geweld gebruiken.

De tweeenhalf jaar dat Koekie, onze inmiddels 10-jarige pleegzoon, bij ons woont heb ik geen seconde de neiging gehad welke vorm van fysiek geweld dan ook tegen hem te gebruiken. Ik heb hem menigmaal vervloekt, ik heb hem meer dan eens tijdelijk genegeerd omdat hij het laatste bloed onder mijn nagels vandaan gehaald had. Maar slaan was nooit een optie – zelfs niet in mijn achterhoofd.

Maar wij hebben maar een Koekie; een leerkracht heeft vijf dagen per week met 16 of 20 of nog meer Koekies te maken. En een van die Koekies kan het schoolleven van de juf of meester en al die andere Koekies behoorlijk vergallen.

In Nieuwegein had de betreffende leerling gevochten en weigerde hij ook na zo'n tien verzoeken de klas te verlaten. Dus was hem bij de kraag pakken en hem met dwang verwijderen de laatst resterende oplossing.

Onze Koekie heeft in de beginperiode van de naschoolse opvang nogal wat tijd op de strafbank doorgebracht, hij is ook nogal eens uit de klas verwijderd. Daar leken mij altijd goede redenen voor te zijn: hij vocht, hij klierde, hij had driftaanvallen. Minstens zo vaak was er ook sprake van het tegenovergestelde, namelijk dat hij zelf de klas uitliep en een tijdje onderdook omdat hij geen zin had in leren.

Voor alle duidelijkheid: ik zou het bepaald niet tof vinden als Koekie steeds met bloedneuzen, blauwe ogen en kneuzingen van school kwam. Maar ik zou niet schrikken als hij zei dat hij van de juf of de meester een tik had gekregen. Ik zou er blind van uitgaan dat dit een noodzakelijke actie was. Een klacht indienen bij wie dan ook zou niet in me opkomen. Ik zou slechts vragen aan de betreffende leerkracht wat Koekie had uitgevreten.

Het grootste schoolverdriet dat ik heb ervaren speelde zich ergens begin dit jaar af. Dag na dag hadden mijn vrouw en ik de indruk dat hij niets leerde. Ook daarvoor probeerden we lange tijd de schuld bij Koekie te zoeken, maar uiteindelijk concludeerden we dat 't het schooltype was waarin hij niet floreerde. We hebben er veel gesprekken over gevoerd, maar we hebben nergens klachten ingediend behalve bij elkaar.

Koekie klaagde, zeker in de eerste maand op deze nieuwe school, over hoe streng de juf was, hoe hard hij moest werken. Die klachten vatte ik op als complimenten voor de juf. Ik heb namelijk de ouderwetse opvatting dat scholen er zijn om te leren. En om kinderen dingen te leren is eigenlijk alles toegestaan, behalve bruut geweld en geestelijke wreedheid.

Een keer heb ik me achter mijn oren gekrabd. Koekie woonde twee dagen bij ons en tijdens mijn tweede bezoek aan zijn toenmalige school gaf de juf me een karakterschets waar ik me de pleuris van schrok: hij was een leugenaar en een slecht mens. Dat stelde ze gelukkig de weken daarna wat bij, maar het was een ontluisterende gebeurtenis. Door die school was hij opgegeven. In tegenstelling tot slaan, mag dat dus niet.

Verder ben ik iedere leerkracht dankbaar die Koekie iets bijbrengt. Ik heb alle respect voor zijn huidige juf die de godsonmogelijke taak heeft zestien kinderen, die niet voor niets bijzonder basisonderwijs volgen en waar stuk voor stuk wel iets mee aan de hand is, wat te leren. Een tik hier en daar, een woedeuitbarsting, ik zou er het volste begrip voor hebben en niet klagen. Ze doet het niet, maar van mij mag ze het wel.

'Niet de adjunct-directeur had opgepakt moeten worden, maar de man die bij school kwam schelden,' reageerde iemand in De Telegraaf.

En zo is het.

Reageer op artikel:
Mag de juf Koekie een tik geven?
Sluiten