Redactie
Redactie School 19 jun 2018

Mag een basisschool een kind weigeren?

antwoord

Het antwoord op deze vraag is simpelweg: ja, een basisschool mag een kind weigeren.

Je mag echter wel van de school verwachten dat er een fatsoenlijke uitleg komt over waarom ze jouw kind niet kunnen aannemen. Er zijn een aantal redenen wettelijk toegestaan:

  • Wanneer de school te vol dreigt te raken. Scholen stellen vaak een maximaal aantal leerlingen per groep vast. Dit aantal bewaken zij omdat zij zich bij een overschrijding niet meer in staat voelen voldoende kwalitatief onderwijs te geven en er bovendien te weinig aandacht kan zijn voor alle leerlingen.
  • Wanneer jullie de godsdienstige of levensbeschouwelijke richting van de school niet kunnen onderschrijven. Bijvoorbeeld wanneer jullie weigeren dat je kind godsdienstige lessen moet volgen.
  • Ook op basis van de indeling van de gemeente in schoolwijken kan een basisschool je kind weigeren. Het komt voor dat de gemeente afspraken maakt met schoolbesturen omdat de gemeente wil dat elke basisschool voldoende leerlingen krijgt.
  • Openbare basisscholen mogen alleen een kind weigeren als er geen plaats is, dus wanneer de klassen te vol zijn. Deze scholen hebben vaak wel een wachtlijst. Je kunt je kind op de wachtlijst laten plaatsen. Zodra er een plek vrijkomt – doordat er bijvoorbeeld een kind van school gaat in de groep waar jouw kind thuishoort -, ontvang je een bericht.
  • Een school mag ook een kind weigeren als het nog niet zindelijk is. Lees eens mijn antwoord op de vraag: ‘Niet zindelijk (4 jaar): mag de school mijn kind weigeren?

Wanneer een school jouw kind weigert en de reden is je onduidelijk, dan zou je een bezwaar kunnen indienen. Het schoolbestuur legt je dan per brief uit waarom de school jouw kind niet toelaat. Het is dan mogelijk om binnen 6 weken schriftelijk bezwaar te maken tegen de weigering. Daarna beslist het schoolbestuur binnen 4 weken of het kind alsnog toelagelaten wordt of niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Mag een basisschool een kind weigeren?
Sluiten