Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Maken selfies kinderen narcistisch?

Ook jonge kinderen maken steeds vaker selfies. Wat doet deze zelfverheerlijking met hun zelfbeeld? En wat is de invloed van de opvoeding? Kinderpsycholoog Sander Thomas legt het uit.

Kinderen kopiëren niet alleen het gedrag van hun ouders, maar ook van beroemdheden die ze volgen op social media. Niet zo gek dus dat kinderen óók massaal selfies nemen tegenwoordig. Deze selfies worden uitgebreid bekeken, met vrienden gedeeld én beoordeeld. Wat is de invloed hiervan op hun zelfbeeld? Zorgt dit voor narcistischer kinderen?

Opvoeding

Ja, maar dat kinderen tegenwoordiger narcistischer zijn dan vroeger komt niet alléén door het maken van selfies. Sander Thomas, psycholoog aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Southampton, stelt in het maandblad Opzij dat hij vermoedt dat vooral de opvoeding kinderen steeds narcistischer maakt. Kinderen worden op een voetstuk geplaatst, bejubeld en dat wordt dan ook uitgebreid uitgemeten aan vrienden en familie. Mét foto’s. Want wie vindt zijn eigen kind nou niet geweldig?

Complimenten

Natuurlijk is het goed om je kinderen te laten weten dat ze iets goed doen en daarvoor worden gewaardeerd. “Er is niets mis met een compliment, maar zorg dat ze oprecht zijn”, legt Thomas uit. “Kinderen doen het goed als ze weten dat je hen steunt, maar dat is niet hetzelfde als hen voortdurend op een voetstuk plaatsen. Je mag het je kind ook op een ondersteunende manier laten weten als het bepaalde dingen nog niet zo goed kan.” Kortom, complimenten geven aan je kind is prima, maar overwaardering kan leiden tot narcistische kinderen met zelfs agressie-problemen en moeite met het onderhouden van relaties.

Hoe dan wel?

Maar hoe geef je dan op de juiste manier complimenten? ‘Prijs de inspanning, niet het resultaat,’ zeggen de deskundigen in het artikel: Complimenten, wat moet je kind ermee?

Bron: hln.be

Reageer op artikel:
Maken selfies kinderen narcistisch?
Sluiten