redactie
redactie Ouders 19 juni 2018

Mama doet thuis het meest

Hoe zijn de taken thuis tegenwoordig verdeeld? CBS zocht het uit. En wat blijkt? Moeders doen het meeste aan de opvoeding. Ook als ze werken.

In meer dan de helft van de gezinnen zijn de taken eerlijk verdeeld en doen de ouders evenveel als het om de kinderen gaat. Maar in de gezinnen waar maar één van de ouders voor de kinderen zorgt, is het vaak de moeder die dit doet. Ook als vader én moeder evenveel betaald werk hebben.

Werk- en zorgverdeling

De mate waarin ouders werken is van invloed op de verdeling van de zorgtaken thuis. In gezinnen waarbij de moeder werkt en de vader niet, neem de vader de meeste zorgtaken op zich. Maar alleen in deze gevallen. Als allebei de ouders ongeveer evenveel werken, is het de moeder die het meeste voor de kinderen zorgt.

Wie doet wat?

Sommige acitiviteiten met de kinderen zijn redelijk eerlijk verdeeld. Spelen gebeurt in 85% van de gezinnen evenveel door vader als moeder. Naar bed brengen gebeurt bij 71% van de gezinnen zowel door papa als door mama. Bij de overige activiteiten trekken moeders toch vooral de kar. Het aankleden van de kinderen gebeurt bijvoorbeeld in 44% van de gezinnen altijd of meestal door de moeder, tegenover nog geen 3% van de vaders. Is een kind ziek, dan komt dit bijna 3,5 keer zo vaak op de moeder terecht. Moeders blijven in 31% van de gezinnen waarvan beide ouders werken thuis als een kind ziek is. Vaders maar in 9% van de gevallen.

Tevreden?

De meeste ouders zijn tevreden over de manier waarop de taken rond de opvoeding en verzorging van de kinderen thuis verdeeld zijn. Er is wel een duidelijk verschil tussen ouders die allebei evenveel betaald werk doen en stellen waarvan de vader meer werkt dan de moeder. In het eerste geval zijn zowel papa en mama allebei tevreden (93% en 95%). In het tweede geval waren moeders minder tevreden (11%) over het feit dat de vaders minder voor de kinderen zorgden dan zijn.

 

Bron: CBS.nl

Reageer op artikel:
Mama doet thuis het meest
Sluiten