Redactie
Redactie Depressie 19 jun 2018

Mama’s lieveling meer kans op depressiviteit

Mama’s lievelingetje zijn, blijkt een flink nadeel te hebben. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit de kans vergroot om op latere leeftijd last te krijgen van depressieve klachten.

Het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Gerontology: Social Sciences publiceerde een onderzoek van de Purdue University. Hieruit is gebleken dat kinderen die de favoriet van hun moeder zijn, als volwassene vaker depressieve klachten hebben dan hun broers of zussen. 

Het onderzoek

Er werden tijdens het onderzoek 725 Amerikaanse jongeren uit 309 families onderzocht. Er werd gekeken hoe close ze met hun moeder waren. Ook werd hen gevraagd of er conflicten waren thuis en of ze het gevoel hadden dat hun moeder trots op ze was of juist teleurgesteld.

Dezelfde groep werd 7 jaar later opnieuw onderzocht, dit keer op hun geestelijke gezondheid. Wat bleek? Degene die een nauwe band met hun moeder hadden, hadden vaker last van depressieve symptomen. De mensen die teleurstelling en weinig intimiteit hadden ervaren met hun moeder, waren er geestelijk juist beter aan toe.

Verklaring

De mogelijke verklaringen hiervoor zijn volgens de onderzoekers dat ‘lievelingetjes’ waarschijnlijk meer druk voelen om voor hun moeder te zorgen. Daarnaast hebben zij wellicht een slechtere relatie met hun broers en/of zussen.

Bron: Nu.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Mama’s lieveling meer kans op depressiviteit
Sluiten