Redactie
Redactie Mediagebruik 19 jun 2018

Mediaopvoeding: wanneer begin je ermee?

Je kind leren omgaan met mobieltjes, Ipad, televisie en gamen, kortom de mediaopvoeding. Wanneer begin je hiermee? Het antwoord is: zo jong mogelijk. Kinderen komen tenslotte al heel jong in aanraking komen met media. Baby’s kijken televisie, peuters spelen met de iPad en kleuters gaan online. Wacht dus niet tot je kind vraagt om een profiel op Facebook.

Door vroeg te beginnen leg je een goede basis voor mediaopvoeding in de komende jaren. Je kind zal het dan heel normaal vinden om zijn media-ervaring met jou te delen, vragen te stellen en jouw toeziend oog te accepteren.

Hoe pak je mediaopvoeding aan?

Simpel. Doe het samen. En begin zodra je kind in aanraking komt met media. Ga samen met je kleuter achter de tv of computer zitten. Kijk mee. Stel vragen en bereid je kind spelenderwijs voor op veilig en bewust mediagebruik. Laat je kind ook vragen stellen. Zo leren zowel jij als je kind hoe leuk media zijn, waar je eventuele drempels tegenkomt en waar je extra informatie over wilt gaan inwinnen. Groei mee met je kind.

De grootste uitdaging voor ouders is om een goede balans te vinden: naast media moet er ook voldoende tijd zijn voor spelen, sporten, slapen en met elkaar praten en lachen. Een belangrijke rol heb je ook in het kiezen voor kwalitatief goede media, zoals écht uitdagende games, apps en YouTube-filmpjes. De website mediawijsheid.nl kan je hierbij helpen.

Hoelang zitten kinderen (5 tot 8 jaar) achter een beeldscherm(pje)?

Kinderen besteden steeds meer tijd aan schermmedia als tablets en smartphones. In 2015 zitten 5- tot 8-jarigen ruim twee keer zolang (34 minuten) op een tablet dan in 2012 (15 minuten). (Bron: jaarlijkse onderzoek Iene Miene Media van het Nederlands Jeugdinstituut in opdracht van expertisebureau Mediawijzer.net, voorjaar 2015, onder 1029 ouders over hun kind dat maximaal 8 jaar oud is.)

Nog wat statistieken uit dit onderzoek:

 • Televisie neemt anno 2015 nog steeds de meest prominente plaats in bij kinderen van 5 tot 8 jaar: 53 minuten per dag.
 • Met boekjes lezen brengen 5- tot 8-jarigen circa 25 minuten per dag door.
 • Kinderen van 5 tot 8 jaar maken tweeëneenhalf keer zo lang gebruik van een smartphone (15 minuten per dag) dan in 2012 (6 minuten per dag)
 • Kinderen (tot 8 jaar) computeren tussen de 18 en 30 minuten per dag op een vaste pc of laptop, afhankelijk van leeftijd van kind.
 • De spelcomputer wordt door kinderen rond hun 4e of 5e jaar gebruikt.
 • Steeds meer apparaten vinden hun weg naar de slaapkamer van kinderen. Zij gebruiken daar een televisie (12%), tablet (6%) en/of spelcomputer (6%). De toename is gering, maar lijkt over de jaren heen wel systematisch.

Media zijn voor kinderen dus de normaalste zaak van de wereld. Hoewel de meeste ouders de positieve kanten van media inzien, vindt 51 procent dat ‘gewoon speelgoed’ beter is voor kinderen. Kinderen kunnen in de media dingen zien of doen die voor hen ongeschikt zijn, vindt 59 procent.

Welke vragen hebben ouders?

Over het algemeen vinden de meeste ouders dat ze het best goed doen op het gebied van mediaopvoeding. De belangrijkste vragen waar ze mee zitten zijn:

 • Hoe garandeer ik de online veiligheid van mijn kind?
 • Hoe bepaal ik of een website, app of spelletje goed is voor mijn kind?
 • Hoe lang mag een kind per dag gebruik maken van digitale media?

Op die laatste vraag geeft Mijn Kind Online als advies:

 • 4 – 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag
 • 6 – 8 jaar: maximaal 30 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag
 • 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag
 • 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag
 • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag

(Bron: onderzoek App, Noot, Muis van Mijn Kind Online, 2011)

Meer tips nodig?

Meer tips voor ouders, maar ook voor jongeren, kun je vinden op https://www.mediawijsheid.nl/mediaopvoeding.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met expertisecentrum Mediawijzer.net.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Mediaopvoeding: wanneer begin je ermee?
Sluiten