Redactie
Redactie ADHD 19 jun 2018

‘Medicatie ADHD niet schadelijk voor brein kinderen’

Medicatie tegen ADHD resulteert op lange termijn niet in schadelijke effecten op de ontwikkeling van het brein van kinderen. Deze conclusie trekt hersenonderzoeker drs. Lizanne Schweren van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) na onderzoek.

Daarnaast komt uit de studie naar voren dat kinderen met ADHD die medicatie gebruiken, dezelfde gedragsontwikkeling laten zien als kinderen met ADHH zónder medicijnen.

Onderzoek

Schweren onderzocht voor de studie de hersenstructuur en -functie van ongeveer 1000 kinderen en jongvolwassenen. Ruim 400 personen hadden ADHD. Sommigen hadden eens in hun leven medicijnen tegen ADHD geslikt, anderen gebruikten de medicatie dagelijks gedurende vele jaren.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat medicatiegebruik niet uitmondt in veranderingen van de dikte van hersenschors, die in een deel van het brein bij kinderen met ADHD wat dunner bleek. Daarnaast hadden de medicijnen geen invloed op het volume van de frontaalschors, die bij mensen met ADHD kleiner is.

Geen verschil met of zonder medicijnen

Volgens Schweren heeft de medicatie tegen ADHD ook geen langetermijneffect op het verstandelijk en sociaal-emotioneel functioneren. Kinderen met ADHD die medicatie gebruiken, laten dus dezelfde gedragsontwikkeling zien als kinderen met ADHH zónder medicijnen.

Medicatie zorgt niet voor betere uitkomst

De hersenonderzoeker vindt dan ook dat het voor artsen belangrijk is om met ouders én kinderen te bespreken dat medicatie voor ADHD de symptomen wel kan verminderen, maar niet zal resulteren in een betere uitkomst. Volgens Schweren nemen de ADHD-symptomen bij kinderen af als de ouder worden, of ze nou medicatie hebben geslikt of niet. Door het gebruik van medicatie worden kinderen dus niet sneller beter door langdurige medicatie, maar ook niet langzamer.

Bron: UMCG

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
‘Medicatie ADHD niet schadelijk voor brein kinderen’
Sluiten