Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Meehelpen thuis; jong geleerd is oud gedaan!

Vanaf welke leeftijd kan je je kind laten meehelpen in het huishouden? Volgens opvoedkundige dr. Deborah Gilboa kan zelfs een dreumes al kleine klusjes doen. Mits ze bij de leeftijd van je kind aansluiten natuurlijk.

Uit een Amerikaanse enquête van Whirlpool onder duizend ondervraagden bleek dat 82 procent van de ouders als kind zelf thuis taakjes had. Van die 82 procent gaf 28 procent aan dat hun kinderen nu ook af en toe meehelpen in het huishouden. Volgens opvoedkundige Gilboa is dit dus een goede zaak. Van het doen van taken worden kinderen verstandige probleemoplossers, stelt zij.

Taken per leeftijd

Meehelpen is dus goed voor de ontwikkeling. Maar welke taken zijn op welke leeftijd geschikt voor kinderen? Deze klusjes kun je je kind laten doen volgens de deskundige:

13 maanden tot 3 jaar

Dit is de leeftijd dat kinderen alles ‘zelluf’ willen doen, zegt de opvoedkundige. Maak daar gebruik van! “Op deze leeftijd hoef je je kind iets maar één keer te vragen en het wordt voor je gedaan.” Het gaat hierbij natuurlijk niet om hele grote klussen. Laat je kind een deel van de klus doen, zoals wat ingrediënten toevoegen aan het eten of iets opvegen.

4 tot 5 jaar oud

Op deze leeftijd is je kind groot genoeg om simpele taken helemaal alleen te doen, maar ze zijn natuurlijk nog wel snel afgeleid. “Vraag je kind om jou te vertellen als hij klaar is met het klusje”, adviseert Gilboa. “Dit helpt hem om zich te blijven concentreren op zijn taak en jij kunt dan zien of je kind het heeft gedaan zoals je het hem hebt geleerd.”

6 tot 8 jaar oud

Kinderen kunnen nu best een dagelijkse taak krijgen. “Het klinkt misschien makkelijker om je kind één keer in de week een klusje te laten doen, maar het is belangrijk om een bepaalde routine op te bouwen en het dagelijks te doen”, legt de opvoedkundige uit. Dit kan bijvoorbeeld het eten geven van een huisdier zijn of terugkerende taak tijdens het avondeten, zoals tafeldekken.

9 tot 11 jaar oud

“Op deze leeftijd kun je gebruik maken van het feit dat je kind inmiddels een grotere taak met meerdere stappen kan aanpakken”, zegt Gilboa. “Het duurt wel even voordat je kind dit heeft geleerd, maar juist dit is ontzettend goed voor het ontwikkelen van een probleemoplossend vermogen en voor het plannen.” Zo kun je je kind op deze leeftijd af en toe wat kleine boodschappen laten doen. Zo leren ze meteen met geld omgaan en ze vinden helemaal alleen naar de winkel gaan vaak nog leuk ook.

12 tot 13 jaar oud

Zo langzamerhand wordt je kind een echte puber en is het lastiger om hem mee te laten helpen in huis. “Het beste dat je kunt doen is een activiteit verzinnen die belangrijk is voor je zoon of dochter”, zegt de opvoedkundige. “Houd je kind bijvoorbeeld ontzettend van eten, dan ligt zijn taak bij het ontbijt of avondeten.” Zo kan een kind op deze leeftijd prima een simpele maaltijd bereiden zoals een omelet bakken bijvoorbeeld. Maar ook veel andere klusjes kun je nu prima aan je kind overlaten.

14 tot 15 jaar oud

Je kind is nu groot genoeg om ook grote taken op te pakken. Verdeel de huishoudelijke klussen dan ook onder je tieners. “Op deze leeftijd kan je kind prima een keer koken voor het hele gezin of een groot project oppakken in het huis.” Kortom, inzetten die pubers!

16 tot 18 jaar oud

Nu je kind (bijna) klaar is met de middelbare school en aan z’n rijbewijs kan beginnen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind zelfstandig genoeg is om eventueel op kamers te gaan. “Koken, schoonmaken, onderhoud van de auto en het betalen van rekeningen: zorg ervoor dat ze klaar zijn om volwassen te zijn!” En o ja, vergeet de was (instructies) niet!

Bron: Today

Reageer op artikel:
Meehelpen thuis; jong geleerd is oud gedaan!
Sluiten