redactie
redactie Ouders 21 juni 2018

Meer bevallingen in ziekenhuis door verandering geboortezorg

Steeds vaker zien we dat vrouwen in het ziekenhuis moeten bevallen, terwijl ze misschien ook thuis hadden kunnen bevallen. Onnodige medische ingrepen zijn het gevolg.

Verloskundigen

In de huidige situatie worden zwangere vrouwen alleen door een verloskundige begeleid. Wanneer er een verhoogd risico is kun je naar het ziekenhuis worden doorverwezen. In de nieuwe opzet zouden verloskundigen vanaf het begin van een zwangerschap nauw samenwerken met gynaecologen in het ziekenhuis.

Meer ziekenhuisbevallingen

Vrouwen organisaties en verloskundigen verwachten dat door de nieuwe opzet meer vrouwen in het ziekenhuis zullen bevallen. Uit onderzoek blijkt dat in het ziekenhuis sneller medisch wordt ingegrepen. Te denken valt aan pijnbestrijding, weeën opwekken, inknippen en een keizersnede. Deze medische ingrepen zijn niet zonder gezondheidsrisico’s.

‘Meer vrouwen lopen fysieke schade op,’ aldus voorzitter Aniek de Ruijter van Clara Wichmann, Nederlandse Vrouwenraad en de Geboortebeweging. ‘Een gynaecoloog bekijkt het als een ziekte, en grijpt sneller medisch in. Een vrouwenlijf is niet om in te snijden en te knippen.’

Kiezen

Niet alleen wordt gevreesd voor het einde van verloskundigenpraktijken, maar ook maakt de organisatie zich zorgen om de keuzevrijheid. Zwangere vrouwen zullen met het nieuwe systeem afhankelijk worden van afspraken die verzekeraars met ziekenhuizen en zorgverleners maken. ‘Laten we een normale zwangerschap ook zien als normaal, en de keuzevrijheid voor vrouwen waar ze willen bevallen behouden,’ vindt Linda Rentes, van de beroepsorganisatie voor verloskundigen KNOV.

Thuisbevallen

Veel vrouwen willen nog thuis of in een geboortekliniek bevallen. Verloskundige Janine Lazet vertelt: ‘Nu komen we nog snel thuis, maar moeten we dan de volgende keer zeggen: stap zelf maar in de auto en kom naar het ziekenhuis?’ Ze is bang dat de verloskundige straks vaker overruled worden door de gynaecoloog.

Geboortesterfte

De nieuwe maatregel zou voor een daling moeten zorgen van de babysterfte. Ondanks dat de cijfers al dalen behoort Nederland met 8,1 op de 1000 baby’s nog steeds tot de hoogste in Europa. De beroepsvereniging van gynaecologen is groot voorstander van de maatregelen. Voorzitter Guid Oei denkt dat door eerdere samenwerking risico’s en problemen kunnen worden voorkomen. Ook minister Schippers juicht de plannen toe: ‘De zwangere vrouw kan nog steeds zelf beslissen, dat kan ook thuis zijn. De zwangere vrouw moet de geboortezorg krijgen die ze nodig heeft.’ Hij pleit voor een samenwerking vanuit gelijkwaardigheid en professionaliteit.

Bron: AD.nl

Reageer op artikel:
Meer bevallingen in ziekenhuis door verandering geboortezorg
Sluiten