Redactie
Redactie Scheiden 21 jun 2018

Meer donorkinderen op zoek naar vader

Steeds meer donorkinderen en spermadonoren proberen via dna-onderzoek hun biologische vader of kind te achterhalen. Bij een speciale dna-databank waren dit jaar namelijk 214 aanmeldingen, terwijl dit er eerder jaarlijks 90 waren.

De dna-databank is de Fiom KID-DNA Databank, die sinds haar oprichting in 2010 al voor 154 matches tussen kinderen, zaaddonoren en halfbroers en -zussen heeft gezorgd, schrijft het AD.

Publiciteit

Beleidsmedewerker Hans van Hooff vertelt aan het AD dat het succes van de databank te maken heeft met de media-aandacht voor spermadonatie. “Een groot deel van de donorkinderen geboren uit anoniem donorzaad weet niet dat ze via een zaaddonor verwekt zijn”, legt hij uit. “Donorkinderen die wel van hun ontstaansgeschiedenis weten, komen steeds vaker in de publiciteit. Dat draagt bij aan de bekendheid van de KID-DNA Databank.”

Onbekende verwekkers

Naar schatting weten 40.000 kinderen niet wie hun verwekker is, omdat voor 2004 mannen zich veelal anoniem meldden bij spermabanken. Via de databank kunnen zowel donorkinderen als de donoren DNA afstaan en het ziekenhuis analyseert vervolgens de profielen. Als dit tot een match komt, informeert Fiom het donorkind en de spermadonor en regelt indien wenselijk een ontmoeting.

Meer inschrijvingen spermadonoren

Momenteel staan er ruim 700 donorkinderen en bijna 300 spermadonoren ingeschreven bij de databank. “In het begin waren het vooral donorkinderen die zich enthousiast inschreven. De aanmelding van donoren liep moeilijker”, aldus Van Hooff. Maar volgens hem schrijven zich nu ook steeds meer spermadonoren zich in. “Ze realiseren zich hoe belangrijk het voor een donorkind is als ze met informatie komen.”

Register

Donorkinderen die na 2004 geboren zijn en ouder dan 16 jaar zijn, kunnen informatie bij de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (SDKB) opvragen. “We bereiden ons voor op 2020”, vertelt Van Hooff. “Dan kunnen zo'n 370 kinderen voor het eerst een beroep doen op dat register en via Fiom contact leggen met de donor.”

Bron: AD

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Meer donorkinderen op zoek naar vader
Sluiten