Redactie
Redactie Speelgoed 21 jun 2018

Lego is niet meer zo lief

Speelt je kind graag met Lego, dan is het je misschien al opgevallen dat er flink wat boze gezichtjes en wapens in de Lego-bak te vinden zijn. Dit is niet altijd zo geweest.

Lego is in de loop der jaren een stuk 'gewelddadiger geworden, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Canterbury in Nieuw-Zeeland. Hier werd de catalogus van Lego van 1978 tot en met 2015 bestudeerd. Tot 1978 zagen de Lego-figuurtjes er lief en aardig uit, maar in dat jaar werd het eerste wapen geintroduceerd.

Assortiment

Als je nu een willekeurig doosje Lego in een speelgoedwinkel zou pakken, is de kans dertig procent dat er een wapen in het doosje zit. Niet alleen is het aantal wapens in Lego-pakketen toegenomen, ook zitten er meer schietende en boos kijkende poppetjes in het assortiment dan vroeger. In 1949 begon Lego met het maken van de simpele bouwsteentjes.

Het aantal pagina’s in de catalogus van Lego waarop een gewelddadig karakter te zien is, steeg ieder jaar gemiddeld met negentien procent. Inmiddels staat op bijna de helft van de pagina’s een gewelddadig scenario. Vaak worden schietscenario’s of bedreigend gedrag afgebeeld.

Aandacht

Waarom de fabrikant steeds meer geweld in het speelgoed brengt? Volgens Lego wordt met agressievere onderdelen de aandacht van kinderen langer vastgehouden in dit digitale tijdperk. Lego staat hierin niet alleen. Ook bij andere speelgoedproducenten is deze trend te zien. Steeds vaker is er gewelddadig speelgoed in de winkels te vinden om te kunnen concurreren met andere speelgoedfabrikanten, televisie en computerspelletjes, zeggen de onderzoekers.

Gedrag

Of het gewelddadige speelgoed invloed heeft op het gedrag van kinderen laten de wetenschappers in het midden. Hier is volgens hen geen eenduidig antwoord op te geven. “Veel wetenschappers zijn het daarover oneens.”

Bron: NOS.nl

Reageer op artikel:
Lego is niet meer zo lief
Sluiten