redactie
redactie Opvoeden 19 juni 2018

Pubers experimenteren met lachgas

Pubers drinken en roken minder, maar daar lijken andere schadelijke middelen voor in de plaats te zijn gekomen, zoals lachgas en e-sigaretten.

Het Trimbos-instituut deed onderzoek naar verdovende middelen onder 2090 basisschoolleerlingen en 6714 middelbare scholieren. Voor het eerst werd ook onderzoek gedaan naar het gebruik van elektronische sigaretten, de waterpijp en lachgas.

Lachgas

Zowel onder jongens als meisjes wordt lachgas steeds populairder. Lachgas geeft een korte, maar sterke roes, die samen gaat met lach- en giechelbuien. Hoe ouder jongeren zijn, hoe meer lachgas zij gebruiken. Van de jongens van zestien jaar op havo en vwo heeft ongeveer zestien procent ervaring met lachgas. Op een leeftijd van achttien jaar is dit al gestegen naar een kwart van de jongeren.

Risico’s

Het gebruik van lachgas brengt grote risico’s met zich mee, zoals het bevriezen van de longen en zuurstoftekort in de hersenen. Op lange termijn kan het zelfs leiden tot onvruchtbaarheid en langdurige schade aan de hersenen. Scholieren geven aan dat zij lachgas niet als drugs zien, maar als onschuldig middel. Maar evenals andere populaire challenges onder pubers is lachgas niet onschuldig, maar oerdom!

Drugs

Middelbare scholieren geven aan ook af en toe drugs te gebruiken. De drugs die het meest gebruikt worden zijn xtc (1,9 procent), cocaïne (1,3 procent) en amfetamine (1,1 procent). Ook de elektronische sigaretten en waterpijp zijn populair. Eén op de tien basisschool leerlingen heeft al ervaring met de e-sigaret.

Nieuwigheid

Gelukkig is er ook goed nieuws. Het gebruik van alcohol en sigaretten is gedaald ten opzichte van 2011. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) vindt dat het de goede kant op gaat met onze jeugd: “We zien vaak beelden van drinkende en blowende jongeren. De feiten laten zien dat ze dat steeds minder doen. Tegelijk zie je de komst van nieuwigheden, zoals lachgas en de e-sigaret. Dat moeten we goed in de gaten houden. Als dat uit de klauwen gaat lopen, grijpen we in.”

Bron: RTL Nieuws

Reageer op artikel:
Pubers experimenteren met lachgas
Sluiten