Redactie
Redactie Lesmethoden 19 jun 2018

Meer toezicht op thuisonderwijs

In Nederland zijn er zo'n 450 kinderen die thuis les krijgen en dus nooit naar school gaan. Tot nu toe was er geen toezicht op deze groep kinderen die thuisonderwijs krijgen, maar dat gaat als het aan staatssecretaris Sander Dekker ligt veranderen.

Kinderen die thuis les krijgen, zijn officieel vrijgesteld van de leerplicht. Vaak zijn dit kinderen die opgevoed worden met een bepaald geloof, psychische of lichamelijke klachten hebben, of waarvan de ouders rondreizen (bv kermisexploitanten of circusmedewerker).

Toezicht

Tot nu toe werd er niet gecontroleerd hoe dit thuisonderwijs verliep en of de kinderen wel op hetzelfde niveau zaten als leeftijdsgenootjes die wel op school zitten. Staatssecretaris Sander Dekker wil dit veranderen. Hij wil thuisonderwijs als onderwijsvorm in de wet opnemen, zodat hier ook regels aan verbonden kunnen worden. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over deze plannen.

Een van de dingen die Dekker wil bereiken is dat ouders die thuisonderwijs geven een onderwijsplan moeten opstellen. Deze moet vervolgens worden goedgekeurd door een leerplichtambtenaar. Verder moeten thuisonderwijzers van Dekker minimaal zelf hbo-niveau hebben. Voor het geven van onderwijs aan kinderen in het voortgezet onderwijs komen nog extra eisen, zoals bepaalde expertise en bevoegdheden per vak.

NVvTO

De Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs (NVvTO) is niet blij met de plannen van Dekker. „Wij zijn niet tegen toezicht op thuisonderwijs, maar de regels moeten wel passen bij het karakter van thuisonderwijs. Eisen zoals hbo-niveau voor ouders zijn niet nodig”, zegt Tonnie Nijenhuis van de NVvTO.

Persoonlijke aandacht

Een van de moeders die thuisonderwijs geeft is Lieke van Wermeskerken. Haar vier kinderen: Simeon (8), Jesse (6), Naomi (4) en Noah (2) zijn nog nooit naar school geweest en krijgen thuis les vanwege hun geloofsovertuiging. Over toetsing of sociale vaardigheden maakt Lieke zich totaal geen zorgen. ‘Toetsen zijn vooral nodig voor kinderen die met z’n dertigen in een klas zitten, zodat de leraar het niveau kan bepalen. Maar ik weet precies waar mijn kinderen goed in zijn en waar wat extra zeilen moeten worden bijgezet, omdat ik elke dag persoonlijk met ze bezig ben,’ aldus Lieke.

Bron: Metro

Reageer op artikel:
Meer toezicht op thuisonderwijs
Sluiten