Meester biefburger en Zalmburger

Hier vind je twee recepten: voor een meester biefburger en een zalmburger. Ook het recept voor de bijbehorende mayonaise en ketchup staan hier vermeld.

Meester biefburger

Voor 2 personen

350 gr rundergehakt
3 takjes peterselie
3 takjes tijm
1 teen knoflook
peper: 3x draaien
1 theel zout
1 eidooier
¼ ui

Topping
½ aubergine
½ courgette
½ rode paprika
40 gr parmezaan

Bereiding

  1. Maak de dragonmayonaise: snijd de dragon fijn. Maak de mayonaise zoals hieronder is beschreven, voeg de dragon in de eerste stap toe aan ei, mosterd en azijn. 
  2. Snij de paprika in een paar grove stukken (zonder zaadjes). Blaker het vel in de vlam van het fornuis (gebruik een tang) tot het helemaal zwart is. Spoel de stukken af onder de koude kraan, het vel laat vanzelf los. 
  3. Snijd de aubergine en de courgette in de lengte in plakken, ongeveer ½ cm dik. Meng ze in een kom met olijfolie, zout en peper. 
  4. Verhit de grillpan op hoog vuur. Gril de plakken aubergine en courgette. 
  5. Haal de blaadjes van de tijm en peterselie. Hak de knoflook grof, snipper de ui. Kluts de eidooier los en meng met het gehakt. Voeg tijm, peterselie, knoflook, ui, peper en zout toe. Meng door elkaar. Maak er twee dikke burgers van. 
  6. Verhit de grillpan tot hij gloeiend heet is. Gril de burgers ongeveer 4 min. aan elke kant. 
  7. Beleg de burgers met de gegrilde groenten, verdeel de kaas erover.

Zalmburger

Voor 2 personen

300 gr wilde zalmfilet
½ limoen 
1 theel sojasaus
½ theel zout
peper: 3x draaien

Topping
6 groene asperges
1 eetl olijfolie
2 theel grof zeezout
peper: 3x draaien

Saus
3 eetl mayonaise
1 eetl truffelpasta

Bereiding

  1. Roer de truffelpasta door de mayonaise. 
  2. Verdeel de zalm in twee gelijke hoeveelheden. Hak de helft in blokjes. Draai van de andere helft gehakt in de keukenmachine of snij heel fijn met een mes. Roer zalmgehakt en zalmblokjes door elkaar. 
  3. Rasp de limoen. Meng 1 theelepel limoensap en de helft van het limoenrasp door de zalm. Voeg sojasaus, zout en peper toe. Maak hier twee burgers van. 
  4. Snij de onderkant van de asperges af en snij ze doormidden. Meng de asperges met olijfolie, zeezout en peper. 
  5. Verhit de grillpan. Gril de asperges 2-3 minuten, keer ze regelmatig. 
  6. Gril de hamburgers 1–2 minuten aan elke kant. De binnenkant mag rauw blijven.

Mayonaise

Voor 20 porties

1 eidooier
1 eetl mosterd
1 eetl azijn
1 theel zout
1 theel peper
600 ml zonnebloemolie

Bereiding

  1. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. 
  2. Roer de eidooier los met mosterd en azijn. Voeg zout en peper toe. 
  3. Afhankelijk van je keukeninrichting zijn er een paar manier om mayonaise te maken: 
    a) met de mixer: laat de machine draaien op een snelheid waarbij de ingrediënten nog net niet uit de kom spatten. Voeg de olie toe: eerst druppel voor druppel, daarna in een dun straaltje en vervolgens in een flinke straal. Let op dat de olie steeds in één slag wordt opgenomen. Als de olie op is, is de mayonaise klaar. 
    b) met de staafmixer: meng alle ingrediënten op hoge snelheid. 
    c) met de keukenmachine: de machine heeft maar één snelheid. De olie moet in hoog tempo worden toegevoegd. Dat kan fout gaan, dus zorg voor extra olie en eieren om opnieuw te beginnen als de mayonaise schift. 
    d) met de garde: vraag of iemand kan helpen. Je kunt het kloppen en vasthouden van de kom afwisselen met het bijgieten van olie. Als de mayonaise dik genoeg is ben je klaar. Waarschijnlijk heb je niet alle olie nodig. 
  4. Bewaar mayonaise altijd in de koelkast. Mayonaise is ongeveer 1 week houdbaar in een goed afgesloten pot.

Ketchup

Voor 1 liter

1 kilo tomaten
100 gr wortel
1 kleine ui
100 gr selderij
1 teen knoflook
2 eetl olijfolie
1 blad laurier
2 takjes rozemarijn
2 takjes tijm
35 gr suiker
35 ml witte wijnazijn
1 theel zout
200 gr tomatenpuree

Bereiding

  1. Snijd uit, wortel en selderij grof, snijd de knoflook fijn. 
  2. Verhit de olie in de pan, fruit uit, wortel, selderij en knoflook. 
  3. Voeg na 5 min. tomaten, laurier, rozemarijn en tijm toe. Laat 1 uur pruttelen met het deksel op de pan. 
  4. Doe het tomatenmengsel in een kom en laat het 20 min. afkoelen. 
  5. Pureer het tomatenmengsel met de staafmixer of in de keukenmachine. Giet door een fijne zeef. Wat in de zeef achterblijft, mag weg. 
  6. Breng de gladde saus aan de kook, doe suiker, azijn, zout en als laatste de tomatenpuree erbij. Roer goed door elkaar. Laat de saus afkoelen en giet in weckflessen of –potten en zet de saus in de koelkast. 
  7. In de koelkast blijft de ketchup 1 week goed. De ketchup kan ook in kleine porties worden ingevroren.
Reageer op artikel:
Meester biefburger en Zalmburger
Sluiten