Redactie
Redactie Straffen en Belonen 21 jun 2018

Meldpunt kindermishandeling schiet tekort

Veilig Thuis – de organisatie die kindermishandelingen in kaart brengt en waar nodig voor hulp zorgt – schiet ernstig tekort volgens Inspectie Jeugdzorg. 10 van de 26 vestigingen zouden niet aan de eisen voldoen.

Dit meldt NRC Handelsblad aan de hand van het kritische rapport van de Inspectie. Veilig thuis moet aan het einde van het jaar met een verbeterplan komen om de situatie te veranderen.

Lange wachtlijsten

Veilig thuis is ontstaan uit een fusie van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en het Steunpunt Huiselijk Geweld. Hoewel Veilig Thuis onder toezicht staat van gemeenten, blijken er veel dingen niet goed te gaan bij de organisatie. Zo hebben komen veel gevallen van kindermishandeling met 'hoge prioriteit' toch op lange wachtlijsten te staan. Daarnaast blijken sommige artsen na kantooruren niet bereikbaar te zijn, terwijl er is afgesproken dat ze 24 per dag bereikbaar zijn.

Veiligheid kinderen

Naast de lange wachtlijsten en onbereikbare artsen is er ook te weinig toezicht op de veiligheid van de kinderen na een melding van huiselijk geweld. Een aantal vestigingen maakt geen vervolgafspraken met gezinnen die te maken hebben gehad met kindermishandeling. Zo kan de veiligheid van deze niet worden gegarandeerd.

Mislukt

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft gefaald, vindt Nine Kooiman van de SP. “De staatssecretaris moet met een plan komen om de rammelende registratie en de enorme wachtlijsten weg te werken”, zegt ze tegen NU.nl. Ook CDA-Kamerlid Mona Keijzer vindt dat het beleid van Van Rijn mislukt is. “Dat krijg je wanneer je teveel taken in te korte tijd over de schutting gooit naar gemeenten met tegelijk een te grote bezuiniging. Het wordt tijd dat de staatssecretaris dat erkent”.

Meldplicht

VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg heeft al eerder een actieplan opgesteld om kindermishandeling te bestrijden en wil dat er een meldplicht komt als er vermoedens zijn van kindermishandeling. “”Het gaat hier om de meest kwetsbare kinderen en hun veiligheid is in het geding. Dan moeten de verantwoordelijke organisaties goed functioneren en die vertrouwensartsen moeten dus beschikbaar zijn”, vindt ze.

 

Bron: NU.nl / NRC Handelsblad

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Meldpunt kindermishandeling schiet tekort
Sluiten