Ruth Oei
Ruth Oei Opvoeden 21 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

4 topics over opvoeden waar anderen graag hun mening over geven. Of je dat nou wil of niet.

Er zijn van die kwesties over opvoeden waar bijna iedereen wel een mening over heeft. Veel mensen houden die netjes voor zich, maar een aantal voelt toch de behoefte om hun opinie met je te delen. Of je daar nou op zit te wachten, of niet.

Het zijn vaak opvoedingsgerelateerde onderwerpen waarover schoolplein-moeders, vage kennissen, de overbuurvrouw of je schoonmoeder iets te zeggen hebben.

Opvoeden en de mening van anderen

Hieronder een aantal populaire onderwerpen over opvoeden waar bemoeizuchtige typjes graag hun mening over geven.

1. Eetgedrag

Het begint al op jonge leeftijd, de discussie over het voedingspatroon van kinderen. Van de ongevraagde commentaren over het niet geven van borstvoeding tot de scheve ogen als je juist te lang doorgaat met borstvoeding geven. Maar ook wanneer je kinderen ouder zijn, kun je worden geconfronteerd met commentaren over voeding. ‘Jullie eten wel veel junkfood, is dat nou wel zo verstandig?’ of ‘Je kind is best druk, misschien geef je hem te veel suiker?’ Ook het gemak waarmee sommigen je kind bestempelen als zijnde een ‘moeilijke eter’ wanneer hij een keer geen zin heeft in zijn broccoli, is een dooddoener.

2. Schermtijd en social media

Er zijn richtlijnen wanneer je je kind een eigen telefoon kunt geven en ook voor social media kan je research doen wat past bij de leeftijd van jouw kind. En hoewel dat zeker iets is dat je als ouder in je achterhoofd moet houden, blijft het uiteindelijk jullie keuze. Vermoeiend blijft het feit dat je je aan andere (moeders) moet verantwoorden waarom jouw negenjarige al een mobieltje heeft. Om over de social media accounts van je puber nog maar te zwijgen. ‘Ik zag op de Insta van je zoon dat hij ’s middags al in de stad was, had hij geen school?’ ‘Jouw dochter’s TikTok filmpjes zijn al best volwassen, vind je niet?’ Oftewel, volgens de ‘bezorgde kennis’ spijbelt je zoon en gedraagt je dochter zich te sexy.

3. Kledingstijl

‘Stoer hoor, dat jij jouw kind zijn eigen kledingstijl laat kiezen.’ De meeste mensen vinden het net zo belangrijk als jij dat je je kind zijn eigen kledingstijl laat ontwikkelen. Maar je hebt ze hoor, die je op een subtiele manier hun mening willen geven over wat zij van de kledingsmaak van je kind vinden. ‘Grappig dat je zoon een roze trui draagt, dat zie je toch niet zo vaak’. ‘Leuk topje heeft je dochter aan, maar is dat niet iets te kort voor een twaalfjarige?’ Argh.

4. Je kind alleen thuislaten

Ook dit is weer zo’n kwestie waarbij het ene kind er eerder klaar voor is dan het andere kind. Uiteindelijk ken jij je tiener het best en maken jullie afspraken waar zowel jij als je kind zich prettig bij voelt. Maar het blijft een ongoing discussiepunt, waarover anderen graag willen laten weten of ze het wel of niet verantwoord vinden. En als je mazzel hebt, krijg je ook nog een hele opsomming met alle risico’s. Mocht je zelf nou twijfelen over het alleen thuislaten van je kind, lees hier hoe je je kind – en jezelf- hierop kunt voorbereiden.

Gerelateerde artikelen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.

Reageer op artikel:
4 topics over opvoeden waar anderen graag hun mening over geven. Of je dat nou wil of niet.
Sluiten