Meningokokken vaccinatie

Meningokokkenziekte is een ziekte die ontstaat door de meningokokbacterie. Van deze bacterie bestaan verschillende typen. De typen A, B, C, W en Y zijn het meest bekend. Sinds 2015 worden er jaarlijks meer mensen ziek door type W en overlijden er ieder jaar meer mensen door. Vanwege deze toename worden de meeste jongeren die in 2018 14 jaar oud worden, in oktober of november gevaccineerd tegen meningokokken. Per 1 oktober 2018 krijgt iedereen die dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar wordt, een uitnodiging voor een meningokokken vaccinatie.

Wat is de meningokokkenziekte?

Onder de meningokokkenziekte vallen alle ernstige ziekten die veroorzaakt worden door de meningokokbacterie. Als iemand besmet is met de bacterie, kan hij of zij binnen een paar uur erg ziek worden. Door de besmetting kan bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging ontstaan. Men kan besmet raken met de meningokokbacterie door hoesten, niezen en zoenen. Ook als iemand zelf niet ziek is door de meningokokbacterie, kan hij alsnog anderen besmetten.

Bij een hersenvliesontsteking ontstaan de volgende klachten: een stijve nek, erge hoofdpijn en hoge koorts. Bij een bloedvergiftiging kunnen de volgende klachten ontstaan: suf gevoel, blauwe/rode vlekjes op de huid, diarree en koorts.

Iedereen kan de meningokokkenziekte krijgen. Maar de ziekte komt het meest voor onder kinderen tot twee jaar, tieners tussen de 14 en 20 jaar en volwassenen ouder dan 50 jaar.

Gevolgen meningokokkenziekte

De meningokokkenziekte kan ernstige blijvende gevolgen hebben. Zo kan men last krijgen van epilepsieaanvallen, problemen met de ogen, doofheid en concentratiestoornissen. In geval van een ernstige bloedvergiftiging kan het zo zijn dat er ledematen geamputeerd moeten worden. Vijf tot tien procent van de mensen met een hersenvliesontsteking en 20-50% van de mensen met een ernstige bloedvergiftiging overlijden hieraan.

Meningokokken vaccinatie

Vanaf welke leeftijd vaccineren meningokokken?

Sinds 2002 kunnen alle peuters als ze 14 maanden oud zijn een prik krijgen tegen meningokokkenziekte type C, per 1 mei 2018 is dit gewijzigd naar een vaccin dat beschermt tegen meningokokken A, C, W en Y. Want nu komt meningokokkenziekte type W veel voor. Peuters vanaf 14 maanden en tieners die 14 jaar oud worden tussen 1 mei en 31 december 2018, kunnen zich laten vaccineren tegen type W.

Door deze groep te vaccineren, verspreidt de bacterie zich minder snel en worden anderen ook minder snel ziek. Door de vaccinatie kan een kind zelf niet meer ziek worden en anderen niet meer besmetten. Bij de meningokokken vaccinatie krijgt je kind een prik in de bovenarm. Het vaccin beschermt minstens vijf jaar tegen meningokokkenziekte type A, C, W of Y.

Meningokokken vaccinatie in 2019

In het voorjaar van 2019 worden jongeren die geboren zijn in 2005 opgeroepen voor de meningokokken vaccinatie. In 2019 ontvangen ook jongeren die zijn geboren vanaf 1 januari 2001 tot 1 mei 2004 een uitnodiging per post. Het is nog niet bekend wanneer dit in 2019 zal gebeuren. Eind 2019 zal aan alle kinderen die dan 14 tot en met 18 jaar oud zijn, de vaccinatie tegen meningokokken zijn aangeboden.

Waarom tieners vaccineren tegen meningokokkenziekte?

Volgens het RIVM spelen jongeren een grote rol in het verspreiden van de meningokokbacterie. Gedacht wordt dat dit komt doordat jongeren veel sociale contacten hebben. Doordat ze zich in verschillende sociale groepen begeven, lopen ze meer kans om de bacterie op te lopen en zelf weer te verspreiden. Door tieners te vaccineren heeft het terugdringen van verspreiding van de bacterie, sneller resultaat.

Vaccineren op een andere leeftijd en prijs meningokokken vaccinatie

Wil jij je kind laten vaccineren maar valt hij buiten de leeftijdsgroep voor de oproep? Of wil je jezelf laten vaccineren? Ook dat is mogelijk. De vaccinatie is dan echter niet gratis en de kosten betaal je zelf. Het vaccin kost via de apotheek rond de 60 euro, hier kunnen nog kosten van het consult bijkomen. De vaccinatie kun je uitvoeren bij de huisarts, een vaccinatiecentrum of het reizigersspreekuur van de GGD.

De beschikbaarheid van het vaccin wisselt echter. Soms is er weinig van het vaccin beschikbaar. Hierdoor kan het soms zo zijn dat het niet mogelijk is om je kind op eigen initiatief te laten vaccineren.

Meer weten over de meningokokken vaccinatie?

Kijk voor meer informatie en updates op RIVM (site van het rijksvaccinatieprogramma). Voor jongeren die meer informatie zoeken over meningokokken is er de site Deel dit niet met je vrienden van het RIVM.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

RIVM

Reageer op artikel:
Meningokokken vaccinatie
Sluiten