Redactie
Redactie Gedrag op School 19 jun 2018

Met 10 jaar naar de middelbare

Als ouder wil je natuurlijk ontzettend graag dat je kind het goed doet op school. Maar wat als je dochter op haar tiende waarschijnlijk al naar het vwo gaat? Is dat wel zo leuk? Moeder van twee hoogbegaafde dochters en journaliste Ingrid Weel schreef er een persoonlijke column over voor Trouw.

De negenjarige dochter van Weel heeft inmiddels twee klassen overgeslagen en begint dit jaar in groep 8. Zoals het er nu naar uitizet, gaat ze dus als tienjarige naar de middelbare school. Volgens Weel vinden veel mensen het zielig voor haar dochter om op zo’n jonge leeftijd al naar de middelbare school te gaan. Daar zit ze tenslotte tussen allemaal pubers, terwijl ze nog met playmobil speelt. Maar dat zielig vinden is niet voor het eerst.

Geen keuze

Weel is inmiddels wel gewend aan dit soort reacties. Toen haar oudste dochter groep 2 oversloeg en haar jongste dochter – ook hoogbegaafd – op haar vijfde naar groep vier ging, was de familie ook al het gesprek van het schoolplein. Een kleuter hoort te spelen, niet te leren, was een veel gehoorde uitspraak. Alsof we een keuze hadden, stelt Weel; “Wat moest mijn dochter in groep 3 doen waar ze leren lezen, terwijl zij al boeken las?”

Ongekende leerhonger

De oudste dochter van Weel vindt zichzelf helemaal niet zielig, integendeel. Het negenjarige meisje heeft een ongekende leerhonger, vertelt Weel. In januari dit jaar ging ze daarom versneld naar groep 7. “Zelf had ze er super veel zin in. Ik lag er wakker van. Daar ging ze met haar 1 meter 24 en 23 kilogram tussen kinderen die net zo groot zijn als ik.” Haar dochter vond het gelukkig leuk in haar nieuwe klas en gaat het wel redden, zegt de moeder en journaliste. 'Leren is sowieso het probleem niet; hoogbegaafde kinderen kunnen de basisschool makkelijk in vier jaar doen en dan hebben ze nog tijd over om uit het raam te staren of te klieren.'

Niet tot bloei komen

Toch piekert ze weleens over het moment dat haar dochter met tien jaar op het vwo zit. Zeker omdat de meeste mensen in haar omgeving suggereren dat haar dochter een buitenbeentje zal zijn en het daar wellicht moeilijk mee gaat krijgen. “Als je met tien jaar wordt geselecteerd door Ajax vindt iedereen het prachtig”, constateert de man van Weel. “Maar als je met tien jaar naar de middelbare school kan, vindt men het onwenselijk.”

Gelukkig blijkt uit het weinige onderzoek dat er is naar hoogbegaafdheid, dat de meeste leerlingen die twee of meer keer versnellen op de basisschool, daar geen spijt van krijgen, verzucht Weel. “Misschien passen deze kinderen niet enorm goed in de groep, maar bij leeftijdsgenoten kunnen ze het ook niet vinden.”

Plusklas

Toch had Weel liever gezien dat er meer aandacht voor haar dochters was geweest op de basisschool. “Ik kan er toch soms best boos om worden dat er op de basisschool zo weinig met het talent van hoogbegaafde kinderen wordt gedaan. Niet omdat ik wil dat ze nu ook al Chinees of Spaans spreken, maar omdat ze in de jaren waarin ze het meest worden gevormd – hun jeugd – niet tot bloei kunnen komen.”

Gelukkig is er tegenwoordig een plusklas, al vindt Weel het wél spijtig dat deze er niet iedere dag is. “Dan hadden mijn dochter ook gewoon acht of in iedere geval zeven jaar over de basisschool kunnen doen.”

Bron: Trouw

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Met 10 jaar naar de middelbare
Sluiten