Recepten voor de jonge chefkok

De manier om je kinderen gezonde dingen te laten eten, is door ze zelf te laten koken. Hier drie recepten die makkelijk zijn te bereiden en waar (bijna) alle kinderen hun vingers bij aflikken. Wat dacht je van zoete aardappelstampot of spaghetti van groenten? En natuurlijk een recept voor overheerlijke pizza’s!

Zoete aardappelstamppot met doperwten en gebakken zeebaars

4 personen
35 min. bereidingstijd

Ingrediënten

  • 750 g kruimige aardappelen, geschild, door de helft
  • 250 g zoete aardappelen, geschild, in kleine blokjes
  • ca. 1 dl Carbonell Olys
  • 1 bakje snoeptomaatjes
  • 200 g doperwten, diepvries
  • 4 zeebaarsfilets, graatloos
  • sap van 1 citroen
  • 1 el gembersiroop
  • 6 el Carbonell Olys om de vis in te bakken
  • peper en zout

Bereidingswijze

  • Breng een ruime pan met water aan de kook en kook hierin de kruimige aardappelen en de zoete aardappelen gaar in ca. 25 minuten. Giet de aardappelen af en stoom ze droog door ze zonder deksel even te laten staan zonder vuur eronder.
  • Pureer de aardappelen en voeg hieraan ca. 1 dl Olys toe zodat er een smeuïg mengsel ontstaat. Doe de doperwten in het vergiet, overgiet met kokend water, spoel met koud water na en laat goed uitlekken. Breng op smaak met zout en peper.
  • Doe 6 eetlepels Olys in de pan en bak hierin de zeebaarzen mooi bruin. Breng op smaak met zout en peper. Haal de zeebaarzen uit de pan en verdeel ze samen met de stamppot over vier borden.
  • Blus het resterende bakvocht af met de citroen en de gembersiroop. Voeg hieraan de snoeptomaatjes toe en bak totdat ze zacht zijn. Verdeel de tomaatjes over de vier borden.

Spaghetti van groenten met vanilleolie, basilicumcrème en Parmezaanse kaas

4 personen
30 min. bereidingstijd

Ingrediënten

  • 1 groene courgette
  • 1 gele courgette
  • 1 grote winterpeen
  • 100 g Parmezaanse kaas

Voor de vanilleolie:

  • 6 el Carbonell Olys
  • 1 vanillestokje

Voor de basilicumcrème:

  • 2 el mayonaise
  • 1 el Carbonell Olys
  • 1 el Griekse yoghurt
  • 2 el gehakte basilicum
  • 2 el appelsap

Bereidingswijze

  • Snij het vanillestokje open en schraap het merg er uit. Verhit 6 eetlepels Olys. Zet vervolgens het vuur uit en voeg hieraan het merg en de peul van het vanillestokje toe. Laat 20 minuten intrekken.
  • Maak de basilicumcrème door alle ingrediënten met elkaar te mengen met een staafmixer. Breng de basilicumcrème eventueel op smaak met een snufje zout.
  • Snijd de courgettes in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Schaaf, schil of snij de courgettes en winterpeen in dunne linten of repen. Breng een pan water met een snufje zout aan de kook. Voeg hieraan de groenten toe. Haal ze er meteen weer uit en spoel af met koud water. Laat ze goed uitlekken. Meng de groenten met de vanilleolie en verdeel de groenten over de borden. Schenk de basilicumcrème over de groenten en schaaf de Parmezaanse kaas eroverheen.

Tip: Lekker met geroosterd zuurdesembrood.

 Pizza

2 personen
ongeveer 35 minuten
+ 1 uur rijzen van het deeg

Voor het deeg:

  • 225 g bloem
  • 1 tl zout
  • 1 tl gedroogde gist
  • 1 el Carbonell Olys
  • 6 el lauwwarm water

Voor de saus:

  • 250 g tomatenblokjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 6 el Carbonell Olys
  • 1 tl suiker
  • snuf provinciaalse kruiden

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem en het zout in een kom en meng het gist erdoor. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin de 6 eetlepels water en 1 eetlepel Olys. Kneed het deeg tot een bal. Doe de deegbal in een kom, leg er een vochtige doek overheen en laat het deeg ongeveer een uur rijzen.
  • Doe vervolgens alle ingrediënten voor de saus in een pan en laat dit 20 minuten op een laag vuur staan. Roer de saus zo nu en dan en breng hem op smaak met zout en peper.
  • Als het deeg gerezen is kan het uitgerold worden. Bestuif je werkblad licht met bloem en rol het deeg tot een dunne ronde plak. Leg de plak op een met bakpapier beklede bakplaat. Schep de saus in het midden van de pizza en verdeel deze met de bolle kant van een lepel. Zorg dat ongeveer 1 cm van de rand vrij is.
  • Beleg de pizza met de ingrediënten die je lekker vindt. Bak de pizza in een voorverwarmde oven van 230 °C in ongeveer 15 minuten bruin en gaar.

Tips voor het beleggen van de pizza:
• diverse groenten
• vleeswaren of vis
• fruit
• mozzarella of andere kaassoorten

Reageer op artikel:
Recepten voor de jonge chefkok
Sluiten