Redactie
Redactie Tiener 22 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Middelbare school kiezen

‘Mam, ik wil naar huis.’
Ik kijk op van mijn tijdschrift. Dat ben ik niet gewend, dat Heron weg wil bij zijn favoriete sport. Hij zit tot aan zijn middel in de modder.

Elke maandag doet Heron aan “Kids Outdoor”, bij een fitnesscentrum in de buurt van zijn school. Het is voor hem een van de leukste uurtjes van de week. Wild buitenspelen met andere kinderen, soms zelfs op een heuse survivalbaan. Hij geniet ervan om buiten te zijn, te bewegen en stoere dingen te doen. “Je kan een beetje vies of nat worden”, staat er op de website. Dat is niet gelogen. Heron vindt het heerlijk.

Vandaag ben ik niet meteen op het terras van de fitnessclub gaan zitten, maar heb ik eerst foto’s gemaakt van Heron in actie. Het was zo stoer om te zien. Bij een diepliggende, vrij brede sloot naast de sportclub hebben ze aan een kant een paal in de grond geslagen. Daar hangt een touw aan. De kinderen springen een voor een in de sloot. Dan waden ze naar het touw en proberen zich omhoog te trekken, zo’n twee meter van het wateroppervlak naar het voetpad. De kant wordt steeds natter en steeds gladder. En de kinderen steeds viezer. Zo smerig zijn ze nog nooit geweest. Het levert mooie plaatjes op.

Dat is vaker gebeurd, al is dit wel een hoogtepunt. Maar ik heb hiervoor plastic zakken en een deken in de auto om de stoelen te beschermen. Na het maken van de foto ga ik onder een parasol zitten lezen. Mijn rustuurtje. Maar nog geen vijf minuten later staat Heron aan de rand van het terras naar me te roepen. Hij heeft de groep verlaten omdat hij naar huis wil. Nu.

Ik loop naar hem toe en vraag wat er is. Geen ruzie met vriendjes, geen pijn. Hij wil gewoon zo snel mogelijk naar huis, al is de les nog niet eens op de helft. Uiteindelijk blijkt dat hij het gevoel van de opdrogende modder aan zijn armen en benen afschuwelijk vindt en het zo snel mogelijk onder de douche wil afspoelen.

Ik heb ooit, op advies van de schoolarts, een vragenlijst ingevuld waaruit bleek dat Heron hoogsensitief is. Dat komt vaak voor bij hoogbegaafde mensen. Als je hooggevoelig bent,  heb je moeite om hevige prikkels als drukte, fel licht en lawaai te verwerken. Je raakt er snel “overspannen” van. Je bent gevoelig voor sfeer, kan niet tegen kriebelende kleding en labeltjes en wilt soms liever alleen zijn. Ik ben het zelf ook, al doe ik verder niets met de uitslag. Zo’n invloed heeft het nu ook weer niet op ons leven.

De sportleraar is de kinderen inmiddels aan het afspoelen met een tuinslang. Het kost me heel veel overredingskracht om Heron zover te krijgen dat hij verder gaat met de les. Maar omkopen met een pakje kauwgum werkt. Zo zie je maar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Middelbare school kiezen
Sluiten