Redactie
Redactie Faalangst en Prestatiedruk 21 jun 2018

Mijn dochter verlangt te veel van zichzelf

antwoord

Kinderen voldoen heel graag aan de verwachtingen van hun ouders. Je dochter wil graag overal de beste in zijn en jullie steunen haar daarin zoveel mogelijk. Je vraagt extra oefeningen bij de juf en helpt haar daarbij. Natuurlijk zijn jullie trots op een dochter die zo’n inzet toont. Toch zou je bij jezelf eens moeten nagaan of je niet onbewust het streberige gedrag van je dochter een beetje aanwakkert.

Verwachtingen hoeven niet uitgesproken te worden om toch heel duidelijk te zijn voor je kind. Je dochter voelt dat jullie trots zijn op haar gedrag en helpen haar zoveel mogelijk. Misschien vertel je graag tegen anderen dat je dochter zo haar best doet en praat je thuis veel over de cognitieve vakken. Wanneer dit in het bijzijn van je kind is, kan dit toch een boodschap zijn die je dochter beïnvloedt. Ook wanneer dit juist helemaal niet je bedoeling is.

Kinderen mogen het beste van zichzelf verlangen, ze mogen proberen de beste resultaten te halen en zichzelf daardoor de uitdaging geven die ze nodig hebben. Er zijn kinderen die dit heel sterk zo voelen en die daardoor ook ver zullen komen. Ze zijn zelfverzekerd en hebben een positief zelfbeeld. Daardoor zijn ze niet snel uit het veld geslagen wanneer resultaten eens tegenvallen.
Uit jouw verhaal blijkt echter dat je dochter verdrietig wordt van de norm die ze zichzelf oplegt. In dit geval is het beter om haar niet te veel te steunen in haar ongezonde drang naar beter presteren. Ze doet het immers al zo goed!

Een paar tips:

  • Leg je dochter uit dat extra huiswerk maken niet nodig is en dat je merkt dat ze ongelukkig wordt van te veel bezig zijn met werkjes van school. Vrije tijd is om te spelen, om lol te hebben en uit te rusten. Wanneer ze thuis ook steeds gaat werken dan zal het op school niet beter gaan. Ze krijgt dan te weinig rust. Kinderen die ontspannen zijn, lekker in hun vel zitten en voldoende slaap krijgen halen het beste uit zichzelf.
  • Praat zo min mogelijk over cito’s en werkjes. Vraag eens naar hoe het buitenspelen was, de gymles en heb belangstelling voor tekeningen en knutselwerkjes. Daag haar uit om lekker buiten te spelen na school en af te spreken met vriendinnetjes.
  • Wanneer je dochter verdrietig is over een tegenvallende score, troost haar dan en probeer haar vervolgens af te leiden en ga iets gezelligs met haar doen. Zeg geen dingen als ‘volgende keer beter’ of ‘jammer want je kunt het eigenlijk zo goed’. Beter is om haar te vertellen dat je van fouten iets kunt leren. Iedereen maakt foutjes en je best doen is genoeg! Houd je commentaar kort en luchtig. Maak een grapje en leid haar af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Mijn dochter verlangt te veel van zichzelf
Sluiten