Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Eten en Voeding 22 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Mijn kind is wereldverbeteraar – help!

 

Als je kind op de leeftijd is, dat het steeds meer een eigen mening krijgt, herken je het misschien: je kind heeft allerlei ideeën over hoe de wereld beter kan. Hoe zorg je dat het haalbaar blijft, voor je wereldverbeteraar en voor de rest van het gezin?

Mijn kind wil de wereld verbeteren!

Dat kinderen betere versies van onszelf zijn, daar hopen we natuurlijk allemaal op. Dus als ineens blijkt dat je kind wil sparen voor een goed doel, mee wil doen aan een actie of ineens vegetarisch wil eten, dan kun je je zomaar blij en trots voelen.

Maar als je een gezin hebt, is het soms even zoeken naar de juiste balans. Want mag je nu ineens nooit meer de auto pakken? Of duren jullie boswandelingen eindeloos omdat je wereldverbeteraar afval aan het zoeken is om weg te gooien?

Biefstukken

Vooral als je kinderen hebt die er heel anders over denken, moet je hier goed over na denken. Want stel dat je één kind hebt dat vegetarisch wil eten, maar ook nog een kind dat het liefst elke dag enorme biefstukken op het bord krijgt?

Het is belangrijk dat elk kind, welk standpunt het ook heeft, gezien en gehoord wordt. En tegelijkertijd: we weten inmiddels allemaal hoe belangrijk het is om duurzamer te leven. Hoe pak je dit aan?

In gesprek

Als je wilt dat je hele gezin bewust bezig is met het klimaat, is het goed om er af en toe een gesprek over te hebben. Dat kan als er iets is gebeurd in de wereld of gewoon door te praten over al die verpakkingsmaterialen die op het aanrecht liggen of over waarom jullie vandaag eens géén vlees eten.

Milieudefensie heeft een lijst met 25 vragen die je kunt gebruiken om in gesprek te gaan met je kinderen over duurzaamheid.

Voetafdruk

Je kunt ook samen een test doen om te kijken welke impact jullie levensstijl heeft op de aarde. Jullie zogenaamde ‘voetafdruk’ kan een goed startpunt zijn voor een gesprek. Vraag niet alleen je kind dat de meest uitgesproken wereldverbeteraar is wat jullie anders zouden kunnen doen, maar vraag juist ook je andere kinderen.

 

Zijn kinderen méér bezig met het klimaat dan hun ouders? Volgens dit onderzoek wel

Doolhof

De supermarkt kan een ingewikkeld doolhof worden als je idealistische kind bijvoorbeeld geen producten met palmolie (of palmvet, palmpitolie of kokosolie) meer wil omdat er wereldwijd tropische bossen voor worden gekapt. Lastig, want palmolie zit in 60 procent van alle levensmiddelen (en dan hebben we het nog niet eens over de cosmetica en de schoonmaakmiddelen).

Hetzelfde geldt als je kind bijvoorbeeld helemaal geen dierlijke producten meer wil. Dan blijkt dat er heel veel afvalt: geen producten met melk, geen producten met ei, geen producten met gelatine.

Even zoeken

Praat er met je kind over dat jij het ook belangrijk vindt om hierop te letten, maar dat het niet lukt om in een dag je hele boodschappenlijst aan te passen. Want soms is het even zoeken om de juiste producten te vinden die wel verantwoord zijn.

Neem je kind daarom regelmatig mee naar de winkel en laat het elke keer onderzoek doen naar een product: welk merk is verantwoord, welk niet? Op die manier ervaart je kind zelf dat je soms goed moet zoeken voor een duurzaam alternatief. Leg met je kind een lijst aan waar jullie elke keer een product bij kunnen schrijven. Zo zoek je stap voor stap naar manieren om het steeds beter te doen.

https://www.jmouders.nl/hoe-word-je-een-groenere-moeder/

 

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.