Redactie
Redactie School 19 jun 2018

Mijn kind wordt gepest. Hoe help ik haar?

antwoord

Ik begrijp heel goed dat je als moeder veel verdriet hebt wanneer je kind zich zo minderwaardig voelt. Het lijkt erop dat je dochter depressieve klachten heeft en het is goed dat je aan de bel trekt. Pesten blijft een erg moeilijk probleem voor alle betrokkenen en het zal tijd en inspanning kosten om hier verandering in te brengen. 

Ik begrijp dat je al op school bent gaan praten. Ik raad je aan opnieuw een afspraak te maken:

 • Vertel de juf duidelijk dat je kind buiten de groep valt, dat ze niet mee mag en kan doen, en dat ze ook op een stiekeme manier gepest wordt.
 • Vertel de leerkracht dat je dochter een ernstig minderwaardigheidsgevoel heeft waar ze erg onder lijdt.
 • Vertel dat je samen met school een plan wil maken om je dochter te helpen zelfverzekerder te worden en het buitensluiten en pesten te laten stoppen.
 • De juf kan beslissen om een aantal lessen aan dit onderwerp te wijden zonder je dochter hoofdpersoon te maken. De school zal ook een pestprotocol hebben dat je ter sprake kunt brengen. Belangrijkste is dat de juf gaat inzien dat er iets moet gebeuren. Probeer afspraken op papier te krijgen en maak meteen een vervolgafspraak voor een nieuw gesprek om ervoor te zorgen de zaken echt tot uitvoer te brengen.
 • Bereid dit gesprek goed voor en bedenk van te voren wat je van de juf verwacht.

Als ouder kun je je dochter ook helpen:

 • Luister goed naar je dochter en neem haar serieus. Reageer rustig op wat ze vertelt. Probeer kalm te blijven en niet te heftig te reageren. Zeg geen dingen als: ‘Die stomme meiden, ik zal ze eens zeggen dat ze ermee moeten stoppen’ of ‘Je moet jezelf niet zo laten afkatten’. Dat zijn uitspraken waarmee je je kind niet helpt.
 • Vertel je dochter dat je samen een plan gaat maken om iets aan het probleem te doen. Bedenk wat je dochter zou kunnen zeggen of doen wanneer ze niet mee mag doen of wanneer meiden nare dingen tegen haar zeggen. Zet de ideeën van je dochter op papier net als je eigen tips. 
 • Haal in de bibliotheek boekjes over pesten en lees die samen.
 • Vertel je dochter dat pesten en buitensluiten vaak voorkomt en vertel haar over de oorzaken van pesten.
 • Geef je dochter veel complimenten en praat veel over waar je dochter goed in is. Zorg dat het eerlijk blijft zodat ze voelt dat het echte complimenten zijn. J/M heeft een online cursus ‘zelfvertrouwen stimuleren’ waarin je leert hoe je als ouder een goede basis kunt leggen. 
 • Op www.pestweb.nl staat veel informatie en tips over pesten voor kinderen, ouders en leerkrachten.

Ik raad je aan om de klachten van je dochter ook eens met de huisarts te bespreken. Hij kan je eventueel doorverwijzen naar de juiste hulpverlener. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Mijn kind wordt gepest. Hoe help ik haar?
Sluiten