Redactie
Redactie School 19 jun 2018

Mijn kleuter heeft een slechte cito-uitslag!

antwoord

De overheid heeft graag dat scholen een onafhankelijk instrument gebruiken om vorderingen van leerlingen te kunnen volgen. Dit instrument is vaak het leerlingvolgsysteem van Cito en wordt ook bij de jongste kleuters ingezet. 

Er is veel discussie over die toetsen voor jonge kleuters. Veel ouders en leerkrachten gruwen van het idee dat een jong kind op deze manier beoordeeld moet worden. Een kleuter ontwikkelt zich nog erg sprongsgewijs. Vandaag kent hij de kleuren nog niet, een week later allemaal. Wat je dus vandaag vastlegt met een toets kan volgende week anders zijn. Een uitslag van een citotoets voor jonge kinderen krijgt naar mijn mening veel te veel gewicht. De uitslag is totaal onbetrouwbaar en zou dus ook niet als een soort definitieve uitslag naar ouders gecommuniceerd moeten worden!
Het is van belang dat er naast deze toets, vaak geobserveerd en geregistreerd wordt door de leerkracht. 

Elke school gebruikt een eigen systeem om de leerlingen te volgen op allerlei gebieden. Er wordt dan in een registratiesysteem precies bijgehouden welke werkjes de kleuters gemaakt hebben, op welk niveau en met hoeveel hulp. Ontwikkelingsgebieden waar geen werkjes voor zijn, worden via een observatiesysteem geregistreerd zoals de mondelinge taalontwikkeling, spel, sociaal emotionele ontwikkeling. Bekijk dit systeem eens van je kind, je zult je verbazen over wat een enorme lijst dit is!

Je schrijft dat jouw zoon tot ieders verbazing de citotoets slecht heeft gemaakt. Het is dan een taak van de leerkracht om na te gaan wat er aan de hand was; had de leerling een slechte dag, had hij last van spanningen of helemaal geen zin in dit werkje? Heeft hij de opdrachten verkeerd begrepen of wellicht op de verkeerde bladzijde zitten werken? 

Ik raad je aan een gesprek aan te vragen met de leerkracht:

  • Vraag eens naar een analyse van de toets en of de leerkracht een verklaring heeft kunnen vinden voor de tegenvallende score.
  • De uitslag van deze citotoets mag niet bepalend zijn voor wat er met jouw kind gebeurt. Vraag daarom de citotoets eens hélemaal opzij te leggen en je kind te bespreken naar aanleiding van de observaties en het registratiesysteem van de juf. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Mijn kleuter heeft een slechte cito-uitslag!
Sluiten