Redactie
Redactie Kleuter 19 jun 2018

Mijn kleuter praat niet in de klas

antwoord

Je verhaal roept een aantal vragen bij me op:

  • Hoe lang heeft je zoontje gehoorproblemen gehad? Een kind dat voor zijn vierde enige tijd slecht hoort, kan natuurlijk een achterstand in de taalontwikkeling oplopen. In de eerste 4 levensjaren leert een kind een enorme schat aan nieuwe woorden en gaat deze ook steeds meer gebruiken. Wanneer een kind slecht hoort, raakt deze ontwikkeling verstoord.
  • Wanneer is het gehoor van jouw zoon voor het laatst getest? Het is belangrijk om er heel zeker van te zijn dat hij inmiddels goed hoort en geen vocht meer achter zijn trommelvlies heeft bijvoorbeeld. Wanneer je twijfelt, ga dan in ieder geval even naar de huisarts!
  • Is je zoontje in het dagelijks leven ook een verlegen typje? Waarschijnlijk wil hij dan gewoon de kat uit de boom kijken. De gang naar de basisschool is een grote verandering; allemaal nieuwe kindjes en een juf die steeds maar opdrachten geeft. Als je dan even buiten mag spelen, is het fijn om rust te hebben en alleen te spelen.
  • Niet durven praten kan een manier zijn om met verlegenheid om te gaan. Geef je zoon de tijd. Hij is tenslotte pas net op school. Bespreek dit wel met de leerkracht, want zij kan proberen hem op zijn gemak te stellen en het contact met klasgenootjes te stimuleren.
  • Heb je de indruk dat je zoontje lijdt onder deze situatie? Dan is het verstandig om de vraag bij de IB’er te leggen. Vraag een gesprek met haar aan en informeer naar wat de school kan doen om jouw zoon uit zijn isolement te krijgen. Na zeven weken is het veel te vroeg om de moed op te geven! 

Het is niet verstandig om aan een jong kind te vragen ‘wat hij de hele dag heeft gedaan’. Dat kan een kind op deze leeftijd namelijk helemaal niet vertellen. Beter kun je gerichter vragen stellen:

  • Wat heb je gedaan bij het buiten spelen? Was het leuk? Heb je nog ergens mee gespeeld? Waar zou je graag mee gaan spelen? Geef je zoon eens een klein opdrachtje: ‘Probeer eens naar een plek te gaan waar kinderen iets aan het spelen zijn wat jij ook wel zou willen doen.’ Laat hem niet ‘ vragen’ of hij mee mag doen, maar adviseer hem gewoon aan te sluiten. Dit voorkomt teleurstellingen. Beter is: ‘Ik doe mee.’
  • Heeft de juffrouw een liedje gezongen? Kende je dat liedje al?
  • Ken je al een paar namen van kindjes in je klas? Is er een aardig kindje bij? Je zou tegen hem kunnen zeggen: ‘Let eens op wat dat kindje doet tijdens het buitenspelen.’
  • Wanneer je zijn lunchtas leegmaakt, kun je vragen hoe de lunch was en wat andere kindjes bij zich hadden. Naast wie zat je te eten? Is dat een aardig kindje?
  • Je kunt ook vragen naar de werklessen; heb je al eens in de bouwhoek mogen spelen ? Of vraag eens welke kinderen hetzelfde werkje deden als hij. 

Deze vragen zijn beter te overzien voor kinderen. Hoor je kind niet op een dag helemaal uit, maar probeer gewoon samen een beetje over school te kletsen. Zo kom je erachter hoe jouw zoon de dag beleefd heeft. Misschien kun je later eens voorstellen om een speelafspraak te maken met iemand die hij nu kent.

Ook de leerkracht kan helpen om je zoon zijn weg te laten vinden bij het buitenspelen. Vraag eens wat zij zou kunnen doen om te zorgen dat hij wat minder alleen speelt.

Maar let op: er zijn ook kinderen die graag alleen spelen en die zich daar ook echt prima bij voelen. Om je kind te kunnen helpen, is het belangrijk dat je weet waar het mee te maken heeft. Wanneer je het als ouder toch problematisch vindt, kun je het kind laten onderzoeken. Het kan ook zijn dat je zoon op een ander ontwikkelingsniveau zit dan zijn leeftijdgenootjes. Een goede psychologische test kan dat inzicht verschaffen. Op dit moment lijkt me dat echter nog erg vroeg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Mijn kleuter praat niet in de klas
Sluiten