Redactie
Redactie Opvoeden 21 jun 2018

Mijn ouders lossen altijd al mijn problemen op

antwoord

Het probleem, beste jongen, dat jij aansnijdt, is wijdverbreid. Ouders lossen tegenwoordig zo veel op voor hun bloedjes. En je moet als kind een vooruitziende blik hebben, wil je je dat niet lekker laten aanleunen.

Veel meer dan vroeger mengen ouders zich in het leven van hun kinderen. Zij komen vaker naar school, mailen of bellen docenten als ze het idee hebben dat het niet goed gaat. Ze staan achter de bar van de hockeyclub of in ieder geval langs de lijn, zitten op Facebook en het leven van hun kind is ook een deel van hún sociale leven geworden.

Of dat een positieve ontwikkeling is of niet, is nu niet de issue. Waar het nu om gaat is dat jij er last van hebt dat je de verantwoordelijkheid niet zelf voelt voor je eigen prestaties op school. Je ouders praten met de betreffende docenten, iedereen doet zijn best dat je ook dit jaar weer gaat halen en jij leunt achterover en ziet toe hoe de een na de ander zich voor je inspant.

Als je ouders je niet in het diepe gooien, spring er dan zelf in!
Ga daarover wel met hen in gesprek. Vertel ze dat het tijd wordt dat jij zelf je neus stoot. Dat je begrijpt dat hun immense betrokkenheid uit liefde en zorg voortkomt, maar dat je er niet zelfstandiger en volwassener van wordt. En dat is toch wat jij wil, maar zij ook.

Je ouders vinden het lastig jou los te laten, help ze daar dan mee. Vanaf nu wil je zelf met je problemen dealen. Laat ze merken dat het laatste wat je wil is een watje worden.

In eerste instantie zullen je ouders misschien wel met hun ogen knipperen en je docenten op school ook, maar ze zullen het tegelijkertijd een grootse stap van je vinden. Dat is het ook. Want je trekt jezelf uit je ‘comfortzone’, om maar een modieus begrip te gebruiken.

Zodra je hierover begint, thuis en op school, leg je jezelf vast. Dus doe dat, want je zult het nodig hebben om je vastgelegd te hebben. Hoe makkelijk is het anders om in je oude patroon terug te vallen!

Ik neem mijn petje voor je af, alleen al voor het schrijven van deze brief. Je bent aan uitdaging toe, dat is duidelijk. Begin met je houding en inzet op school. Het zal zeker vruchten afwerpen en alles wat je met meer inzet doet wordt zo veel leuker.

Zoals ik het zie, hoef je niet per se met iemand te gaan praten. Ik zou gewoon beginnen:

Vraag je ouders wanneer ze allebei tijd hebben om even te praten.

  • Doe hetzelfde bij je mentor op school.
  • Leg uit dat je het fijn vindt om in alles wat je doet gesteund te worden, maar dat je je problemen vanaf nu zelf wilt aanpakken.
  • Schrik niet als het niet onmiddellijk het gewenste effect heeft, met andere woorden: wees niet te streng voor jezelf. Toch een onvoldoende? Volgende keer doe je het beter. (Niet alleen op school, ook op ander gebied kun je ‘in de herkansing’).
  • Praat na verloop van tijd weer met je ouders en de mentor, evalueer hoe het nu gaat.
  • Klop je zelf op je borst bij elke gewonnen actie: you did it!
Reageer op artikel:
Mijn ouders lossen altijd al mijn problemen op
Sluiten