Mijn stiefzoon haat mij

antwoord

Het is duidelijk dat jullie manier van communiceren de boel eerder verslechtert dan oplost of verbetert. Natuurlijk kan ik me voorstellen dat het lezen van een dergelijke mail je behoorlijk wat doet en dat je hier graag op wilt reageren. De vraag is echter of je er goed aan hebt gedaan je stiefzoon terug te mailen. 

  • Pubers drukken zich naar leeftijdsgenoten vaak groots en overtrokken uit. Dat maakt indruk denken ze, of het voelt zo op dat moment. Soms zit een situatie ze zo hoog, dat ze het er op ongenuanceerde manier uitgooien. De mail die je stiefzoon aan zijn vriendin schreef, is dus wellicht heftiger dan hij eigenlijk bedoelde. 
  • Je stiefzoon is boos omdat je zijn (persoonlijke) mails leest en omdat je je met iets bemoeit wat je niks aangaat. Ik denk dat je je die gevoelens wel kunt voorstellen.
  • Praten per mail gebeurt vaak heftiger dan in een ‘live’ gesprek. Gevaar is dat niet iedereen zich via e-mail even subtiel uitdrukt, waardoor wat je zegt soms anders overkomt dan je bedoelt. Je reageert al gauw vanuit je eerste emotie, en voor je het weet raak je verzeild in een heftige discussie.

Mijn advies is dan ook om te stoppen met e-mailen voor het nog erger wordt. Je kunt een afrondende mail sturen waarin je laat merken dat je deze manier van communiceren vervelend vindt. Geef aan dat het je beter lijkt om op een andere manier het gesprek aan te gaan. Formuleer vanuit jezelf, dat roept minder weerstand op. Ook kun je hem duidelijk maken dat je het erg jammer vindt dat hij negatieve gevoelens voor jou koestert en dat je hoopt dat daar verandering in kan komen.
Je zou hem kunnen voorstellen een keer een goed gesprek aan te gaan, met zijn tweeën of met zijn moeder erbij, om zo over zijn gevoelens voor jou te praten. Wellicht is dat een ingang om in de toekomst op andere voet verder te gaan. 
De vraag is wel hoe je stiefzoon hierop zal reageren – dat is voor mij als buitenstaander lastig in te schatten. Hij laat immers duidelijk merken dat hij geen boodschap heeft aan jou en je ideeën. 

Misschien kun je erachter komen wat er achter zijn houding schuilgaat: 

  • Is het dwars, stoer puber gedrag?
  • Schuilt er angst of boosheid in? Kan hij het niet aan dat zijn moeder een nieuwe relatie heeft? Is hij jaloers? Ziet hij je als bedreiging?
  • Past jullie persoonlijkheid of karakter niet bij elkaar? 
  • Zit hij niet lekker in zijn vel en reageert hij dit nu af op jou?

Ik zou overigens zeker overwegen om het gesprek met zijn moeder, jouw vriendin, aan te gaan. Misschien hoef je daarin niet het hele mailverhaal uit te diepen, maar ik raad je wel aan om eerlijk te vertellen wat er gebeurd is. Jouw slechte band met haar zoon kan het onderwerp van gesprek zijn, je zou samen kunnen bedenken hoe daar iets aan te doen is. 
Het zal niet meevallen om op een goede manier uit deze situatie te komen. Heb geduld, laat het even los en wees de verstandigste, dat kan helpen in het zoeken naar een positiever contact. Succes!

Reageer op artikel:
Mijn stiefzoon haat mij
Sluiten