Redactie
Redactie Voeding en eten 19 jun 2018

Mijn zoon (7) moet fruit meenemen van de juf

antwoord

Het alsmaar groter wordende probleem van overgewicht bij kinderen maakt dat scholen zich verantwoordelijker voelen voor gezond gedrag van hun leerlingen. Leerkrachten zien in toenemende mate het pauzehapje veranderen in een snoeptussendoortje: chocoladekoeken, Kitkat, Bounty of een Chocoprins. Het gevolg is dat kinderen die nu nog met een appel naar school gestuurd worden zich thuis gaan beklagen. De ouders van die ‘appel-kinderen’beklagen zich vervolgens bij de leerkracht. Leerkrachten ergeren zich aan al het snoep dat wordt meegegeven en bespreken dit vervolgens in een teamvergadering: wat vinden wij als school? Bemoeien wij ons hiermee of moeten ouders zelf weten wat ze hun kinderen meegeven? Door het snoepen zwijgend goed te vinden binnen je school geef je natuurlijk ook een boodschap. De discussie over welke koeken nog wel of niet gezond zijn, wil de school vaak niet aangaan en dus wordt er dan voor fruit gekozen.

Mijn mening is dat een school zich moet uitspreken over gezond gedrag, en dus dat er regels komen. Ouders moeten kinderen leren zich aan de schoolregels te houden. Wanneer je het niet eens bent met zo’n regel, kun je dat bespreken met de leerkracht, directie of in de MR. Niet met je kind.

Een paar tips om fruit toch aantrekkelijk te maken voor je kind:

  • Snijd de appel of banaan in stukjes en geef dit mee in een bakje. Zo wordt het voor je zoon makkelijker om het fruit helemaal op te eten.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd in plakken. Geef de ‘appelkoekjes met een gat’ mee in een boterhamzakje met zo min mogelijk lucht. Dan verkleurt de appel minder. Ook een beetje sinaasappelsap helpt tegen verkleuren. Het ziet er vrolijk uit en gaat nu vast beter op!
  • Strooi een beetje kaneel en een klein beetje suiker/zoetstof over de appel voor de afwisseling.
  • Varieer met fruit en kies ook eens voor aardbeien of druiven, of een gemengd bakje fruit. Snijd bijvoorbeeld drie of vier verschillende vruchten in stukjes en meng ze in een schaal. Sprenkel er wat sinaasappelsap over en bewaar het in de ijskast. ’s Morgens schep je wat gemengd fruit in een bakje, vorkje erbij en klaar ben je.
  • Er zijn ook pakjes knijpfruit of drinkfruit te koop hoewel die vaak vrij prijzig zijn. Een smoothie is ook heel makkelijk zelf te maken door wat fruit met sap te mixen in een blender of met de staafmixer.
  • Sommige kinderen zijn dol op krenten of rozijnen. Gemengd met stukjes appel is dit een echte traktatie.

Het zou goed zijn om thuis ook regelmatig fruit te eten en niet te snel te mopperen wanneer niet alles op gaat. Prijs je kind juist omdat het wat geproefd heeft en omdat het wil leren om fruit te eten. Het vergt soms wel tien keer proeven voordat kinderen iets lusten – en soms moet je het nog vaker geven. Het is een kwestie van geduld en blijven aanbieden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Mijn zoon (7) moet fruit meenemen van de juf
Sluiten