Redactie
Redactie Concentratiegebrek 21 jun 2018

Mijn zoon heeft geen rust om te werken (9 jaar)

antwoord

Je zoon heeft moeite met zich te concentreren op zijn werk. Hij wil het liefst veel spelen en dit gaat ten koste van zijn werk. De leerkracht heeft dit probleem met jou besproken en nu heb je het gevoel dat jij het moet oplossen.

Je mag verwachten dat de leerkracht met een plan van aanpak komt. Maak een afspraak met haar en ga samen op zoek naar wat jouw zoon zou kunnen helpen:

 • Bespreek met de leerkracht wat zij al heeft geprobeerd om de concentratie te verbeteren. Bespreek ook wat zij van een jongen van 9 verwacht en wat haalbaar zou moeten zijn voor jouw zoon.
 • De doelen moeten worden bijgesteld; het doel moet niet zijn het afkrijgen van de taak maar het verbeteren van de concentratie. Wat heeft jouw zoon daarvoor nodig? Bespreek met de leerkracht verschillende mogelijkheden:
  Een rustige werkplek. Veel kinderen hebben last van onrust in de klas en het werken in groepjes waarbij overlegd mag worden. Ze kunnen zich door alle prikkels niet concentreren. De leerkracht zou voor de momenten waarop er hard gewerkt moet worden een rustige afgeschermde plek kunnen creëren.
  Veel jonge kinderen hebben ook echt meer behoefte aan beweging. Is het mogelijk dat de leerkracht voor extra beweging kan zorgen? Bijvoorbeeld door bewegingsspelletjes tussen de lessen door, of door hem iets vaker van zijn stoel af te laten lopen; eens even een sprintje te trekken op het schoolplein of een boodschapje bij een andere klas.
  Om je zoon meer verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen kan de leerkracht kiezen voor taakverkleining. De leerkracht zal dan samen met jouw zoon moeten bespreken welk deel van de taak hij denkt af te krijgen. Met kleine stapjes kan hij succeservaringen opdoen en zal hij gaan zien dat het afkrijgen van een taak een prestatie is waar hij trots op mag zijn. Langzaam zal de taak iets groter worden. Je zoon zal van zijn leerkracht moeten leren om na te denken over zijn taak en de tijd die hij ervoor heeft. Hij zal moeten leren op de klok te kijken en met blokjes van ongeveer 10 minuten een soort planning te maken. De begeleiding van de leerkracht is cruciaal! Jouw zoon kan dit niet alleen, daar is hij te jong voor.
  Door samen met een leerling een planning te maken krijgt hij al meer verantwoordelijkheidsgevoel. Hij heeft immers mee kunnen praten over wat haalbaar is. Een beloningssysteem werkt vaak om een goede start te maken.
  De leerkracht kan belonen door tegemoet te komen aan zijn behoefte om te spelen. De tijd die over is mag bijvoorbeeld worden ingevuld met een (beweging)spelletje. De leerkracht van je zoon heeft hier vast ook ideeën voor.

Je zoon is pas 9 jaar. Hij is een jong kind en de meeste jonge kinderen hebben veel behoefte aan spelen en bewegen! Zorg dat je thuis zoveel mogelijk tegemoet komt aan deze behoefte. Laat hem niet te lang gamen of tv kijken, maar vooral veel bewegen: rennen, fietsen, buitenspelen, sporten et cetera. Wanneer er huiswerk gemaakt moet worden is het verstandig om dit voorlopig echt nog even samen met hem te doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Mijn zoon heeft geen rust om te werken (9 jaar)
Sluiten