Mijn zoon is thuis heel anders

antwoord

Het is erg verdrietig als je merkt dat je kind het niet goed maakt op school. Je zoon heeft een nieuwe start gemaakt in groep 3, waar de zaken heel anders verlopen dan in een kleuterklas. Uit je verhaal blijkt dat je zoon zijn draai daar nog helemaal niet heeft gevonden en dat laat hij merken in zijn gedrag: hij is druk, kan zich niet concentreren en heeft ook geen vriendjes om fijn mee buiten te spelen. Het is erg jammer dat hij in een onrustige klas zit, want je hebt het gevoel dat hij daar ook een beetje de dupe van is geworden.

De vraag is of je zoon ook in de kleuterklas al problemen had, of dat dit alles pas begonnen is in groep 3. Hoe groot is dus de invloed van de onrustige klas op je zoon? De school heeft al een plan van aanpak gemaakt. Het onderzoek naar adhd zal ook gepaard gaan met gesprekken met jullie als ouders, en het is van belang dat je daarin aangeeft hoe het gedrag van je zoon thuis is en in andere sociale situaties. Maak regelmatig op school een afspraak om te evalueren!

Wat kun je verder nog doen:
Gebruik het contactschriftje om samen met je zoon de dag door te nemen. Zoek daarvoor een rustig moment en houd de sfeer positief. Probeer het verhaal van je zoon te horen. Vraag hem hoe het was op school, of er leuke dingen zijn gebeurd of vervelende? Hoe was het buitenspelen en de gymles? Kijk daarna samen in het schriftje en bespreek wat er opgeschreven moet worden voor de juf.

Probeer dit dagelijks even te doen maar maak het niet te lang. Zorg dat je zoon er geen hekel aan krijgt en houd de gesprekjes vertrouwelijk. Het moet duidelijk zijn dat je hem wil helpen zich fijner te voelen op school. Ga niet straffen als het niet goed is gegaan, maar probeer samen te bedenken hoe hij het anders had kunnen doen.

Ook voor jonge kinderen zijn er sociale vaardigheidstrainingen die een kind goed kunnen helpen in de omgang met anderen en met het sluiten van vriendschappen. Informeer eens op school of bij je huisarts voor een cursus in de buurt. Of zoek op www.sociale-vaardigheidstrainingen.jouwpagina.nl
Adhd is niet iets wat je alleen op school hebt en het gebruik van medicatie kan nooit door school opgelegd worden. Ik raad je aan je zorgen hierover ook met je huisarts te bespreken.

Je vraagt je af of je moet wisselen van school. Lees daarover eens mijn antwoord op een eerdere vraag: Overstap naar andere basisschool

Reageer op artikel:
Mijn zoon is thuis heel anders
Sluiten