Redactie
Redactie Opvoedstijlen 18 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Milieubewuste kinderen opvoeden? Zo doe je dat!

Wij weten wel dat het beter is voor het milieu om minder vlees te eten, minder water te gebruiken en de auto vaker in te wisselen voor het openbaar vervoer. Maar zie je kind er maar eens van te overtuigen dat jij gelijk hebt. Door deze vijf dingen te doen, maak je je kinderen milieubewust en leer je ze hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een betere toekomst. 

Educatie!

Kinderen zijn hartstikke nieuwsgierig. En zelfs als ze ouder worden, hoeft leren niet iets vervelends te zijn. Het ligt er maar net aan hoe je het aanpakt. Moeten ze rechtop aan tafel zitten terwijl jij een monoloog over het milieu voordraagt, dan blijft het niet hangen. Maar kijk je samen naar een goede docu – of film – of geef je eens een leuk, informatief boek cadeau, dan maak je meer kans. Voor de kleinsten plan je een natuur-knutselmiddag in of zet je tijdens een regenachtige dag eens de Peppa Big-aflevering over recyclen op. 

Begin een moestuin

Groente en fruit dat je koopt in de winkel moet altijd worden vervoerd (vaak vanuit het buitenland) en zit vrijwel altijd in plastic. Eten uit eigen tuin is dus de meest milieubewuste keuze – en ook nog eens voordelig. Leer je kind dat het tijd en liefde kost om iets te laten groeien en dat het niet vanzelfsprekend is dat het schap bij de lokale supermarkt altijd vol ligt. Een eigen moestuin kan daarbij helpen. Splits een stukje van je tuin af en zaaien maar! Komkommers, sla, tomaten, aardbeien en bessen zijn voorbeelden van groenten en fruit die je gemakkelijk in je tuin kunt verbouwen. 

Stel een eigen klimaatakkoord op

Energiemaatschappij ENGIE heeft een test ontwikkeld waarmee je binnen een paar minuten weet hoeveel CO2 jij jaarlijks uitstoot, maar óók wat je eraan kunt doen om dat getal naar beneden te krijgen. Dankzij de illustraties en de simpele vragen, is dit een leuke test om samen in te vullen. Is jouw kind al wat ouder? Dan kan hij of zij het ook prima alleen af. Nadat je de test hebt voltooid, kun je een aantal challenges kiezen. Ga je bijvoorbeeld minder kaas eten? Of laat je vlees één dag per week staan? Aan de hand van de gekozen challenges krijg je je persoonlijke klimaatakkoord via de mail toegestuurd. Via de knop onderaan dit artikel kun je meedoen. Waarop gaan jullie besparen? 

Geef het goede voorbeeld

Practice what you preach. Als jij het hele dagen hebt over het klimaat en ‘dat het allemaal zo erg is’, maar je vervolgens wel iedere week thuiskomt met een enorme zak kleding van de Primark, dan is de kans klein dat je boodschap aankomt. Laat je kinderen zien dat je denkt aan het milieu. Bijvoorbeeld door in de supermarkt bewust in te kopen, te vertellen dat je de wasmachine wat kouder zet omdat dat beter is en eens rond te neuzen in een kringloopwinkel. En als je eens iets op straat ziet liggen… gooi het dan even in de prullenbak. Goed voorbeeld doet volgen!

Laat ze buiten spelen

Verliefd op de natuur word je pas echt als je er tijd in doorbrengt. Stimuleer buitenspelen daarom al vanaf jonge leeftijd. Als je kind nog klein is, ga je gewoon lekker mee naar buiten en hang je er leuke activiteiten aan vast. Bloemen planten in de lente en krabbetjes zoeken op het strand in de zomer. Opzoek naar paddestoelen in het bos in de herfst en in de winter de tuin een toevluchtsoord maken voor hongerige vogels. Ideeën genoeg en het is nog hartstikke gezellig ook!

Knop ENGIE

 

In samenwerking met ENGIE

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Milieubewuste kinderen opvoeden? Zo doe je dat!
Sluiten