Redactie
Redactie Opvoeden 19 jun 2018

Minder drank, drugs en seks voor onze pubers

Goed nieuws! Pubers tussen de 11 en 15 jaar zijn de afgelopen vier jaar weer minder gaan drinken en roken. Daarnaast zijn Nederlandse kinderen behoorlijk tevreden met hun leven. Zij geven hun leven gemiddeld een 6 of hoger. Dit blijkt uit cijfers van een groot internationaal onderzoek naar welzijn en gezondheid van de jeugd.

Iedere vier jaar wordt dit onderzoek opnieuw gedaan in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onder 200.000 kinderen in 42 landen in Europa. Nederlandse instanties die aan dit onderzoek meewerken zijn onder andere de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Daling

Vier jaar geleden bleek het aantal pubers dat rookt, drinkt en seks heeft ook al gedaald en deze trend heeft doorgezet. Jongeren in Nederland zijn in de periode van 2009 tot 2013 minder gaan roken blijkt uit de resultaten van dit onderzoek. In 2009 had 44 procent van de 15-jarigen wel eens gerookt, terwijl dat in 2013 gelukkig gedaald is naar 34 procent. Ook het percentage van 15-jarigen dat wekelijks drinkt daalde van 22 naar 16 procent. Deze daling was ook te zien in het aantal 15-jarigen dat ooit seks heeft gehad. In 2005 was dit nog 26 procent, waar dit in 2013 16 procent was. In slechts 4 van de 42 landen die aan het onderzoek mee deden was dit percentage lager.

Alcoholvergiftiging

Ondanks dat de cijfers van drankgebruik, drugs en seks onder Nederlandse jongeren afnemen, nam het aantal alcoholvergiftigingen wel toe. In 2015 moesten 931 jongeren door overmatig alcoholgebruik naar het ziekenhuis. Een jaar eerder waren dit er 148 (19 procent) minder, constateerde het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde (NSK).

Gezond?

De Nederlandse tieners zitten qua middelengebruiken rond het Europese gemiddelde. De 11- en 13-jarigen drinken wel minder vaak per week dan hun Europese leeftijdsgenoten. Helaas is de levensstijl van Nederlandse jeugd niet echt gezond te noemen. Onze pubers eten minder vaak fruit, drinken meer frisdrank en kijken relatief veel televisie.

Bron: Volkskrant

Reageer op artikel:
Minder drank, drugs en seks voor onze pubers
Sluiten