Lager inkomen, kind niet naar opvang

Peuters uit gezinnen met lagere inkomens gaan veel minder vaak naar de opvang dan kinderen uit gezinnen waar het inkomen hoger ligt. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Percentages

Het verschil is groot: bijna 40 procent van de lagere inkomensgroep houdt de kinderen thuis, bij de hogere inkomensgroep is dit 8 procent. Het gaat hierbij om kinderen tussen de twee en drie jaar en om een peuterspeelzaal of een kinderopvang.

Gastouders

Waar laten ouders met een lager inkomen hun kinderen dan tijdens hun werk? Steeds vaker brengen ze de kinderen naar een gastouder of een zzp’er. Op 1 juli waren er ruim zevenduizend van dit soort bedrijven. Dat is zes keer zoveel als in 2007. Het komt steeds vaker voor dat de bedrijven in de kinderopvang maar uit 1 persoon bestaan.

Kosten

De kosten voor de kinderopvang zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Ouders zoeken daarom steeds vaker naar andere vormen van opvang, zoals gastouders. De gemiddelde prijs die ouders moeten betalen voor een opvang is meestal inkomensafhankelijk. De gemiddelde bijdrage bedroeg op jaarbasis €750, oftewel ruim 60 euro per maand.

Het kabinet is van plan 60 miljoen euro vrij te maken voor ouders, om zo hun kinderen op jonge leeftijd naar de opvang te kunnen brengen. Of je als ouder werkt of niet, maakt hiervoor niet uit.

Bron: Nu.nl

Reageer op artikel:
Lager inkomen, kind niet naar opvang
Sluiten