redactie
redactie Gezondheid 21 juni 2018

Minder inentingen tegen kinderziekten

Veel kinderen krijgen voor hun vierde levensjaar vaccinaties tegen kinderziekten. Ondanks dat veel kinderen deze inentingen krijgen, is er tussen de jaren 2015 en 2014 een daling zichtbaar van ongeveer 0,5 procent.

Dit blijkt donderdag uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). “We hebben hier geen verklaring voor”, zegt een woordvoerder van het RIVM. “En daar willen we ook niet over speculeren.”

Rijksvaccinatieprogramma

Kinderen tussen de 0 en de 4 jaar kun je laten inenten tegen 12 verschillende infectieziekten, waaronder hepatitis B, kinkhoest, polio en de mazelen. Deze vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma moeten ervoor zorgen dat besmettelijke ziekten worden verminderd of zelfs uitgeroeid. Het is niet verplicht om je kind te laten vaccineren.

Vaccinatiegraad

In Nederland is het percentage kinderen dat wordt ingeënt erg hoog. Uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de vaccinatiegraad tussen de 92 en 99 procent ligt. Ongeveer 93 procent van de kinderen van 2 jaar hebben alle RVP-vaccinaties al gekregen.

Afname

Ondanks dat de deelname aan de verschillende vaccinaties erg hoog is voor een vrijwillige vaccinatie, is er toch een daling zichtbaar van 0,5 procent in 2015 ten opzichte van 2014. De hepatitis B-prik werd dit jaar door 93,8 procent gehaald ten opzichte van 94,5 procent in het jaar daarvoor. Maar ook de deelname aan de herhaalvaccinatie voor DTKP voor kinderen van vijf jaar daalde van 91,9 procent naar 91,5 procent.

Geen verklaring

Hoe het komt dat minder baby’s worden ingeënt is onduidelijk. “In het verleden zijn regionaal vaker dergelijke schommelingen waargenomen, maar ze zijn nu voor het eerst in het hele land geconstateerd,” aldus het RIVM.

Bron: rijksoverheid.nl

Reageer op artikel:
Minder inentingen tegen kinderziekten
Sluiten