Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Minder ruzie?

antwoord

Dag in dag uit in goede harmonie met je kinderen leven – heerlijk zou dat zijn. Meningsverschillen praat je rustig uit en beslissingen neem je in alle gezelligheid. Zelfs als je oververmoeid bent, blijf je rustig ook al komt je kind driftig of totaal onredelijk uit de hoek. En je kinderen accepteren het klakkeloos wanneer jij een regel stelt waar ze het eigenlijk niet mee eens zijn. 

Helaas. 
Zo mooi is het leven met kinderen niet. Ruzie en strijd met je kind horen erbij. Al doe je alles nóg zo pedagogisch verantwoord, realiseer je dat een opvoeding zonder ruzie en strijd met je kinderen een illusie is. 

Jammer? Nee hoor, juist goed! 
Ruzie maken met je ouders en thuis (zo af en toe) lekker tegen regels en grenzen aanschoppen is voor kinderen juist nodig. Een noodzakelijke leerschool voor de grote, boze buitenwereld waarin een kind moet opgroeien en zich staande moet houden. 

Thuis, op veilig terrein, geef je kinderen zo de kans om te leren op een goede manier ruzie te maken, dingen uit te praten, te vergeven en vergeten. 
Ze leren omgaan met frustraties en boosheid. Ze leren hun gevoelens onder woorden brengen, onderhandelen, hun mening geven, luisteren en zich verplaatsen in een ander. 

Kap ruzies in huis dus niet af en wees er niet bang voor. Ruzie maken mag best, het moet alleen niet uit de hand lopen. Het is uiteraard wél belangrijk om die ruzies op een goede manier te laten verlopen. En daar ligt jouw taak als ouder. 

  • Geef het goede voorbeeld aan je kinderen. Ook als jij eens woorden hebt met je partner. 
  • Met wat oudere kinderen kun je prima de discussie aangaan, maar als de emoties te verhit raken, kan zo’n gesprek toch ontsporen. Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je in dit soort situaties – zonder dat je het eigenlijk wilt – gaat schreeuwen, neem dan op tijd een time-out en ga allebei iets anders doen. Zorg dat je niet boos uit elkaar gaat en rond het gesprek op een later tijdstip goed af. 
  • Je hoeft het niet altijd eens te worden, maar toon begrip voor de gevoelens en reacties van je kind. En geef als dat nodig is ook aan hoe hij dingen handiger of respectvoller kan zeggen. ‘Ik snap dat je baalt dat je vroeg thuis moet zijn, maar als je zo schreeuwt en van alles erbij haalt, schieten we helemaal niets op.’ 
  • Schiet je wél een keer volkomen onredelijk uit je slof? Geen nood, ook dat komt hij tegen in z’n verdere leven. Zorg dat je – waar het op zijn plaats is – je ongelijk toegeeft en geef aan hoe je het anders had moeten doen. Dat je je fouten kunt toegeven is voor kinderen ook een belangrijke les en die hebben ze dan maar weer mooi van jou geleerd. 

Uiteraard is het belangrijk om ruzie tot een minimum te beperken. Anders wordt het er niet gezelliger op. Met een paar ruzies en af en toe strijd is het leerproces voor kinderen heus voldoende. 

Dus: zoveel mogelijk duidelijke regels en grenzen stellen, deze zelf consequent nakomen en je kinderen blijven corrigeren waar nodig. Hoe vermoeiend dat soms ook is. Zo voorkom je een hoop onnodige ruzie en ben je als ouder betrouwbaar en duidelijk. Dat geeft kinderen houvast en rust. 

Reageer op artikel:
Minder ruzie?
Sluiten