Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 20 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Mindfulness: zo kun je het toepassen als je kind veel klaagt en zeurt

Klagen en zeuren, het klinkt onaardig, maar kinderen zijn er kampioen in. Al mag er soms best geklaagd worden, positief denken is toch een eigenschap die je beter verder helpt in het leven. Een oplossing voor het geklaag is mindfulness. Met de volgende tactieken kun je proberen het klagen te verminderen bij je kind.

Klagen en zeuren is iets dat in onze natuur zit. Zelf klaag je waarschijnlijk ook als je in de rij moet wachten bij de kassa, of als je moe bent en geen zin hebt om eten te koken. Toch geeft klagen je vaak een negatieve mindset en is het dus beter om positief te blijven. Zo leer je met behulp van mindfulness die positieve houding aan je kind.

Mindfulness tegen gezeur en geklaag

Deze tips helpen je om je kind minder te laten klagen en zeuren.

Kalmeer jezelf om een vlugge oplossing te voorkomen

Je wilt al snel ingeven om maar van het geklaag af te zijn. Maar hiermee beloon je eigenlijk het slechte gedrag van je kind. Sta stil bij dit patroon en wees je bewust van wat er precies gebeurt.

Realiseer je dat je kind z’n zin geven inderdaad een snelle oplossing is, maar dat dit niet goed is op de lange termijn. Haal even een paar keer diep adem als je kind constant blijft klagen of zeuren. Concentreer je op je ademhaling en hoe dit invloed heeft op je lichaam. Deze simpele oefening heeft een kalmerend effect waardoor je beheerster kunt reageren op het gedrag van je kind.

Wijs je kinderen op de realiteit van de situatie

Door je kind op een zachtaardige manier bewust te maken van wat er echt aan de hand is, leren ze de gewoonte om te klagen of zeuren makkelijker af. Wijs je kind op wat er nu op dit moment allemaal mogelijk is. Het hoeft namelijk helemaal niet zo te zijn dat er echt niks te doen is, dit is slecht zijn of haar perceptie.

Een lesje in dankbaarheid kan hier goed bij helpen. Pak een vel papier en laat je kind hierop een lijstje schrijven van tien dingen waar ze dankbaar voor zijn. Laat ze ook opschrijven waarom ze hier dankbaar voor zijn.

Je kind kan dankbaar zijn voor allerlei dingen: thuis, de hond, broertjes en zusjes, buiten spelen enzovoorts. Let er wel op dat de nadruk niet ligt op spullen en elektronica. Het lijstje kan veel meer gericht zijn op relaties, ervaringen en benodigdheden waar we echt niet zonder kunnen maar die we toch vaak voor lief nemen.

Leg de nadruk op ervaringen in het hier en nu

Dit helpt je kind realiseren dat geluk niet te halen valt uit nieuw speelgoed. Een manier om dit perspectief bij je kind door te laten dringen, is door de beeldschermtijd te verminderen. Laat je kind een pauze nemen zodat hij niet overprikkelt raakt en zich kan focussen op het hier en nu. Op den duur zal dit ervoor zorgen dat je kind minder gaat klagen.

Een aantal activiteiten om samen met de kinderen te doen zijn:

  • Fietsen door de natuur
  • Spelen met een huisdier
  • Een boek lezen
  • Spelen in de speeltuin of een park
  • Spelen met speelgoed dat de vindingrijkheid en behendigheid van je kind stimuleert

Zo word je een leuke en speelse ouder (en geen saaie en zeurende)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.