Redactie
Redactie Contact met School 19 jun 2018

Moeder bekent: “Helpen op school? Ik doe het niet”

Basisscholen staan vaak te springen om hulpouders. Voor schoolreisjes, als luizenmoeder of overblijfmoeder bijvoorbeeld. Maar wat als je daar nou totáál geen zin hebt? Moeder en tekstschrijver Hanneke Mijnster geeft in een column voor RTL Nieuws eerlijk toe dat zij simpelweg weigert.

De moeder is inmiddels freelancer, dus helaas kan ze haar baas niet meer als excuus gebruiken. “Nu ik als freelancer zelf mijn agenda bepaal, is er geen ontkennen meer aan: ik heb er gewoon geen zin in.” Waarom? Omdat we al zoveel moeten, betoogt de moeder. Werken, broodtrommels vullen, boodschappen doen, eten koken, sociaal doen, sporten, verjaardagen onthouden…

Snor drukken

Met een kind op de basisschool heb je het dus al druk genoeg. “En dan heb ik het nog niet eens over de klassenmoeders, de luizenpluizers, de knutselmoeders, de feestversierders, de schoolreishulpen en de cultuurweekredders”, vervolgt Hanneke. “Het zijn altijd dezelfde moeders (en soms ook vaders) die zich inzetten voor de klas van hun kleintje. En het zijn vooral ook altijd dezelfde moeders die hun snor drukken. Zo één ben ik er dus.”

Gebrek aan organisatietalent

De moeder denkt dat ze namens meerdere ouders spreekt. “En in mijn geval hangt dat gebrek aan zin ook samen met een gebrek aan organisatietalent. Ik krijg het niet eens voor elkaar om mijn jongens twee dagen achter elkaar met matchende sokken naar school te laten gaan, laat staan dat ik een origineel cadeau voor de Meesters- en Juffendag kan organiseren.” Maar ze erkent ook: waar een wil is, is een weg. Want er zijn zeker moeders die zich voor alles opgeven.

De boel afkopen?

En nu Hanneke toch bezig is om haar kaarten op tafel te leggen: “De luie liberaal in mij zou het liefst de schoolhulp afkopen. Verdubbel die paar tientjes schoolgeld en werk samen met een professionele kinderopvang bijvoorbeeld. Daar wemelt het van de creatievelingen boordevol motivatie. Laat hen onder schooltijd meegaan naar het museum of met een busje naar het bos rijden om met de hele bups herfstbladeren te verzamelen. Dan is het altijd goed geregeld.”

Bron: RTL Nieuws

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Moeder bekent: “Helpen op school? Ik doe het niet”
Sluiten