Moeder laat met fotoserie zien hoe gelukkig haar zoon is in een tutu

Over gender is de laatste tijd genoeg te doen, want is het eigenlijk nog van deze tijd om de jongens met typisch ‘jongensspeelgoed’ te laten spelen en de meisjes met typisch ‘meisjesspeelgoed’? En hoe zit dat eigenlijk qua kleding? Een Canadese moeder maakt met een prachtige fotoserie duidelijk dat haar zoon graag tutu’s draagt. En dat dat voor haar prima is, omdat zijn geluk voorop staat.

Fotografe Kristal Kells is moeder van een vijfjarig zoontje Cian. Cian houdt van typische jongensdingen als actieheld Iron Man en spelen met speelgoedauto’s. Maar hij vindt het ook leuk om tutu’s te dragen.

Kristal deelt hun verhaal in een post op Bored Panda en schrijft: ‘Mijn man en ik voeden Cian op zonder genderstereotypes. We hebben hem nooit geleerd dat bepaalde dingen voor jongens zijn en andere voor meisjes. Dat zullen we ook nooit doen. Hij heeft zijn gender niet nodig om specifiek dingen te gebruiken. We weten dat het onconventioneel is, maar het belangrijkste is dat hij gelukkig is.’ Om haar statement extra kracht bij zetten deel ze een fotoserie die ze maakte van haar zoon in een tutu en rokjes.

LEES OOK: #StillABoy: kledingontwerpster strijdt tegen gender-stereotypen

Reacties

De post van Kristal krijgt veel reacties. Deze zijn helaas niet allemaal positief. Zo zijn er mensen die het niet oké vinden dat Kristal deze foto’s van haar zoon deelt. Zo schrijft ene Giovanna: ‘Ik heb er moeite mee dat er foto’s van een kind gedeeld worden die een gevoelige fase in zijn ontwikkeling doormaakt.’

Maar er komen ook positieve reacties binnen. Zo schrijven andere ouders: ‘Wat ziet hij er gelukkig uit.’ En: ‘Mijn 3-jarige zoon wil dat ik zijn nagels lak en make-up bij hem opdoe. Ik zie het probleem niet, zolang ze maar gelukkig zijn.’ De foto’s gaan in elk geval rap het internet over, misschien wel omdat de meningen er zo over uiteen lopen.

Het beperkte rollenspel van ‘man’ en ‘vrouw’

Reageer op artikel:
Moeder laat met fotoserie zien hoe gelukkig haar zoon is in een tutu
Sluiten