Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouderschap 21 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de opvallendste verschillen in opvoeden tussen Nederland en Taiwan

Er zijn veel verschillende manieren van opvoeden. Zo heeft ieder land zijn eigen normen, waarden en tradities. Benieuwd hoe het er bijvoorbeeld in Taiwan aan toe gaat? Schrijfster en moeder Kathy Cheng vertelt het.

Kathy Cheng is een alleenstaande moeder van haar vierjarige dochter Claudia en woont in Taiwan. Ze vertelt aan het Amerikaanse ouderplatform Cup of Jo hoe het is om daar ouder te zijn.

Opvoeden in Taiwan

Dit zijn de opvallendste verschillen met de opvoeding in Taiwan ten opzichte van Nederland.

Eerste verjaardag

Veel dingen in Taiwan verschillen met Nederland. Zo is de eerste verjaardagstraditie daar anders dan in ons land. Als een kind één jaar wordt, zit de baby op de grond met een heleboel spullen voor zich. Het eerste object dat hij pakt, is de richting waar het kind in de toekomst opgaat.

Restaurants

Wat betreft restaurants kennen ze in Taiwan geen kindermenu. Kinderen eten daar al vanaf dat ze klein zijn hetzelfde als hun ouders. Na het eten nemen stelletjes of vrienden vaak samen een avondmassage. In de grote kamer hangen tv’s aan het plafond, wat fijn kan zijn voor de afleiding, want die massages zijn eerder pijnlijk dan ontspannend, maar na een aantal dagen voelt het beter en ben je blij dat je bent gegaan.

Laag geboortecijfer

Taiwan heeft een van de laagste geboortecijfers ter wereld. De overheid probeert er wat aan te doen door het geven van babybonussen aan nieuwe ouders en het subsidiëren van ivf-behandelingen. Hoewel dat positief is, is het probleem veel groter dan dat, door de lage inkomens van de grote meerderheid van jonge Taiwanezen. Ze hebben moeite om een appartement te kopen, laat staan een gezin te onderhouden.

Kraamhotel

In Taiwan hebben ze een hotel speciaal voor nieuwe ouders. Na de bevalling kunnen moeders met hun partners en baby’s daar tien dagen of een hele maand blijven. De baby’s slapen in een kinderkamer samen met verpleegsters die hen 24 uur per dag voeden, verschonen en begeleiden. De ouders krijgen een aparte kamer, waar de baby overdag komt voor voeding, hechting en plezier, maar ’s avonds weer wordt weggehaald.

Kinderdagverblijf

De meeste ouders die werken brengen hun kind iedere werkdag naar het kinderdagverblijf. Daar doen de kinderen na de lunch vaak een dutje van twee uur, omdat veel mensen in Taiwan zulke lange werkdagen maken, dat de kinderen ’s avonds wel laat moeten opblijven om als gezin nog samen tijd door te brengen. Je ziet dan ook vaak om tien uur ’s avonds nog kinderwagens door de straat rollen.

Botte familie

Over het algemeen zijn familieleden in Taiwan wat botter dan de meeste in Nederland. Zo geven ze gewoon commentaar over je uiterlijk, zeggen bijvoorbeeld tegen je dat je bent aangekomen. En meestal zetten ze een glimlach op en nemen ze het gewoon aan. Grootouders zijn dan wel weer erg dol op hun kleinkinderen. Na school dragen vaak de grootouders de schooltas van hun kleinkind, omdat daar de overtuiging heerst dat een rugzak de groei van kinderen belemmert.

Leren van inheemse stammen: opvoeden met de Maya’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.