redactie
redactie Humor en cynisme 21 juni 2018

Opvoeden makkelijk? Verre van!

Opvoeden is helemaal niet makkelijk. En ook niet altijd leuk. Blogger Rhiannon Giles, een mama die naar eigen zeggen soms overweegt om haar kinderen aan het circus te geven, weet daar alles van. Toen ze een mail kreeg van een moeder die bang is dat ze alles verkeert doet, schreef ze deze geestige – en voor velen vast herkenbare –  blog. Met een grote knipoog.

Beste mama's die het helemaal verkeerd doen,

Vandaag heeft mijn dochter van vijf heel de weg naar huis geschreeuwd, omdat ik geen pottenbakkersschijf voor haar wilde kopen. En ik verloor mijn geduld. En dat zal mij waarschijnlijk morgen ook weer een keer gebeuren…

Soms ruim ik haar rommel op, omdat ik geen zin heb in een potentiële woedeaanval of omdat ik op dat moment niet het geduld heb om haar te helpen het zelf te doen. Ik laat haar kijken naar kinderprogramma's met vreselijke personages die veel klagen en geen diepgang hebben. Ik stop stiekem met luisteren als ze uren non-stop praat. God weet waar ik haar al toestemming voor heb gegeven als ik afwezig 'Ja hoor' antwoordde .

Gisteren zei ze opeens dat ze tortilla's vies vindt, een van de ongeveer vijf maaltijden die ze normaal wel zonder zeuren opeet. Dan maar kipnuggets. Prima. En ik merk dat ik tegen haar zeur op dezelfde toon als waarop zij kan zeuren.

Ja, ik faal en ben een slecht voorbeeld. Ik lees de artikelen namelijk ook. Ik weet dus wat volgens de boekjes een goede moeder is. Ik denk alleen dat die zorgvuldig opgestelde richtlijnen geschreven zijn door leugenaars en mensen die nog nooit in de buurt van een kind zijn geweest. In het beste geval zijn het hoopvolle ideeën.

Ik heb toegegeven aan haar woedeaanval, omdat ik het lawaai dat ze hierbij maakte niet meer kon horen. Ik leer haar niet genoeg over empathie en gelijkheid en racisme en medeleven en feminisme en en en…

“Ik zei toch dat het tijd was om te vertrekken! Doe NU je schoenen aan!”

Kinderen hebben regels nodig, en structuur, en geduld. Helaas gaan die dingen niet goed samen. Waarschijnlijk omdat wij moeders het verkeerd aanpakken. Ik heb op mijn telefoon spelletjes gespreeld, omdat ik echt even moest ontsnappen. Ik had mijn dochter ook in het park kunnen achterlaten, maar dan leek mij dit een beter idee.

“Wacht even, mama is bezig.”

Ik wil liever geen hulpouder zijn op school. En ik heb vaak ook geen zin om voor te lezen. In mijn hoofd zie ik mijzelf soms met mijn hoofd tussen m'n knieën zit en mijn handen over m'n oren, terwijl mijn kind ondertussen op mijn schouder tikt; '”Mama, kijk! Mama. Mama. Mamaaaa!”

Toch vraagt mijn kind om het eind van de dag om een knuffel en krijg ik hapjes van haar toetje. Ze praat over de leuke dingen die ik doe, niet over de dingen waar ik geen zin in had. Ze aapt soms mijn slechtste dingen na, maar ook mijn beste. Dus misschien is er hoop. Misschien is het zo erg nog niet. Misschien komt het toch wel goed.

Beste mama's die het ook verkeerd aanpakken, ik wou dat dit een van die vrolijke berichten was waarin ik kon zei dat jullie het als moeder super doen. Maar ik weet het dus niet. Misschien doen we het  wel helemaal verkeerd. Ik heb geen idee. Het enige dat ik kan doen is solidariteit aanbieden. En misschien een glas wijn.

En misschien is dat wel genoeg.

Ontverantwoord

Je kind omkopen om iets voor elkaar te krijgen? Of de ipad gebruiken als oppas? Bijna elke ouder maakt wel eens gebruik van dit soort onverantwoorde opvoedtrucjes. Zelfs orthopedagoog Mariëlle Beckers. Kijk hier voor 7 totaal onverantwoorde opvoedtrucs die we allemaal wel eens toepassen.

Bron: HLN.be

Reageer op artikel:
Opvoeden makkelijk? Verre van!
Sluiten