Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

‘Moeders geven meer geld uit aan dochters, vaders aan zoons’

Als ouder wil je je kinderen het liefst gelijk behandelen, maar kennelijk gaat deze vlieger niet hélemaal op. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ouders toch een lichte voorkeur hebben voor het eigen geslacht… In de vorm van geld.  

Moeders geven namelijk meer geld uit aan hun dochters en vaders aan hun zoons. Dit blijkt uit onderzoek van de Rutgers University, gepubliceerd in de Journal of Consumer Psychology.

Identificeren 

Hoofdonderzoeker Kristina Durante, die het onderzoek in de vorm van vier verschillende experimenten heeft uitgevoerd, heeft hier een eenvoudige verklaring voor. Vrouwen kunnen zichzelf veel beter identificeren met hun dochters dan met hun zoons. Vaders hebben dit juist weer andersom. Toch laten onderzoekers zien dat de voorkeur in geld ook anders kan liggen: ouders kunnen ook een lichte voorkeur hebben voor hun eerste kind en vaders juist voor dochters. 

Lichte voorkeur

Durante onderzocht samen met haar collega’s 250 volwassenen, die wel en geen kinderen hadden. De deelnemers werd gevraagd aan welke van hun (denkbeeldige) kinderen ze een cadeaubon van 50 euro zouden geven. Het resultaat? 62 procent van de mannen zou het geld liever aan hun zoon geven, terwijl 71 procent van de vrouwen de 50 dollar aan hun dochter zou geven.

Cadeaus 

De lichte voorkeur is niet alleen te zien in geld; maar ook bij het weggeven van cadeaus. Uit een tweede experiment met 52 ouders is namelijk ook gebleken dat ouders de neiging hebben om sneller iets te geven aan hetzelfde geslacht. Zo bleek dat 76 procent van de moeders sneller een cadeau geeft aan hun dochter, dan aan hun zoon. Bij vaders was het zelfs 87 procent die voor de zoon zou kiezen. Uit een derde onderzoek, met 195 Amerikaanse ouders en 217 Indiase ouders, komt hetzelfde resultaat naar voren: vaders geven meer geld uit aan hun zoons, terwijl moeders juist hun dochters wat extra’s geven. 

Financiën 

Opmerkelijk: vaders die thuis de financiën regelden, gaven hun zoons meer geld. Wanneer vrouwen juist deze zaken regelden, kregen dochters meer geld. Wel is het zo dat de onderzoekers niet hebben onderzocht hoeveel kinderen de respondenten hadden. Daarnaast wisten de onderzoekers de volgorde van de geboortes van de kinderen niet.  

Bron: Fatherly

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
‘Moeders geven meer geld uit aan dochters, vaders aan zoons’
Sluiten