Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Moeders praten verschillend tegen zoon en dochter

Moeders praten anders tegen hun zoon dan tegen hun dochter, blijkt uit onderzoek. Tegen zoons wordt met minder emotioneel beladen woorden en inhoud gepraat, terwijl moeders dat wél tegen hun dochters doen.

Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus? Volgens het Engelse onderzoek, dat is gepubliceerd in The British Journal of Development Psychology, voeden ouders hun kinderen – onbewust – op als het stereotype man of vrouw.

Emoties

Voor de studie werden moeders én vaders gefilmd die hetzelfde gesprek met hun 4- tot 6-jarige zoon en dochter voerden. Wat bleek: moeders gebruikten in hun gesprek met hun dochter meer emotioneel beladen woorden dan met hun zoon. Onder emotioneel beladen woorden verstaan de onderzoekers bijvoorbeeld 'blij', 'verdrietig', 'boos', 'bang', 'houden van' en 'zorgen maken om'.

Vaders minder emotioneel

Vaders gebruikten duidelijk minder emotioneel beladen woorden dan de moeders. Maar ook papa doet in het gesprek met zijn dochter toch meer emotie in z'n vocabulaire dan in het gesprek met z'n zoon. Volgens de onderzoekers komt dat weer voort uit het idee dat de ouders van die vader vroeger wellicht ook niet zo emotioneel met hun zoon spraken.

Verschil tussen jongens en meisjes

De onderzoekers denken dat moeders zich misschien nu eenmaal beter voelen bij het uiten van hun emoties dan vaders. Kinderen denken daardoor wellicht dat het meer voor meisjes is weggelegd om over gevoelens te praten. De kinderen zélf toonden tijdens hun gesprekken met hun ouders dan ook een opvallend verschil in het uiten van emoties; dochters bespraken in het gesprek met hun vader eerder hun gevoelens dan dat zoons dat deden. 

'Let op de manier waarop je praat tegen je kind'

Hoe kan het tij dan worden gekeerd? De onderzoekers adviseren ouders te letten op de manier waarop ze tegen hun dochter en zoon praten. En daar hoort het tonen van emoties ook bij. “Dat jongens hun gevoelens niet te snel moeten uiten, is een verouderde gedachte. We moeten ze leren hoe ze op een goede manier hun emoties kunnen uiten en ons losmaken van die stereotypering.” Daarnaast zou het uiten van emoties ook heel belangrijk zijn in de verdere levensloop van een kind. Schoolprestaties, omgang met leraren, het maken van vrienden, de band met de ouders: volgens onderzoek zitten er alleen maar voordelen aan om je dochter én zoon te leren om emoties de vrije loop te laten gaan.

Bron: TIME

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Moeders praten verschillend tegen zoon en dochter
Sluiten