Redactie
Redactie Ouders 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Moeilijke relatie moeder en dochter

antwoord

Wat goed dat je mailt! Alle ouders kennen fasen waarin het even minder lekker loopt tussen jou en je kind of waarin je behoorlijk in elkaars vaarwater kunt zitten. Maar als je merkt dat dit te lang duurt en/of je de negatieve spiraal niet meer kunt doorbreken, is het tijd om in actie te komen. Het is voor jullie band samen en voor het opgroeien van je kind heel belangrijk dat het je lukt weer positiever naar elkaar te zijn. Dat zorgt ervoor dat je kind lekkerder in haar vel zit, meer zelfvertrouwen krijgt en zich dus ook beter kan ontwikkelen. En uiteraard voel jij je als ouder dan ook een stuk beter! Als ouder moet je hier natuurlijk het voortouw innemen. 

 • Probeer voor jezelf te bedenken hoe het komt dat jouw lontje zo kort is. Door te zorgen dat je meer kunt hebben van je dochter is er al veel opgelost. Heb je meer vrije tijd nodig voor jezelf om op te laden? Heb je stress of zit je niet lekker in je vel? Is het een idee om te leren om je emoties onder controle te houden? Kun je hier beter hulp van een deskundige bij vragen?
   
 • Bedenk hetzelfde voor je dochter. Zijn er dingen te bedenken die ervoor zorgen dat zij zo weinig kan hebben of niet lekker in haar vel zit: spanningen, grote veranderingen, moe door chronisch slaapgebrek, niet happy op school? Door te snappen waar iets vandaan komt, kun je gerichter op zoek naar een oplossing en kun je gedrag ook wat beter accepteren.
   
 • We hebben de neiging, zeker als het niet lekker loopt, om vooral te focussen op wat er niet goed gaat. In jullie geval is dat (zoals je aangeeft) een heleboel. Nu kun je deze situaties gaan observeren en kijken wat er mis gaat, maar dat brengt je veel minder snel bij oplossingen en verbetering dan het omgekeerde te doen: observeren wanneer het juist wel eventjes – een beetje of helemaal – goed en makkelijk verloopt. Je denkt vast dat dat niet voorkomt, maar dat is nu net het probleem: doordat je samen in een negatieve spiraal zit, voelt het alsof niks meer goed gaat. En daardoor vallen de goede of betere momenten niet meer op. Ga deze eens bewust ervaren en noteren. Zo kun je ontdekken dat ze er wel zijn en leren van wat er in die situatie werkt. Hoe reageer jij op de betere momenten? Wat valt er op aan die momenten? Wat werkt er dan in het aanspreken van je kind? Gebruik de dingen die werken op meer momenten!
   
 • Als het echt niet meer lukt om je hierop te focussen en positiever op te voeden, is meer (hulp) nodig. Het getuigt van enorme kracht als je die stap zet! Direct doen, het kan je heel veel meer gezelligheid opleveren in huis!

Een rijtje met ideeën:

 1. Ga eens langs bij een Centrum voor Jeugd en Gezin in de buurt. Daar kun je (gratis) opvoedadviezen krijgen en als dat niet voldoende is verwijzen ze je door (bijvoorbeeld naar ‘Video Interactie Begeleiding’ of intensieve thuisbegeleiding). 
 2. Zoek naar een particuliere opvoedpraktijk in de buurt, bijvoorbeeld de Opvoedpoli. Deze doen vaak aan thuiscoaching. Check bij je verzekering wat vergoed wordt. 
 3. Ouders kunnen ook workshops volgen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin of bijvoorbeeld bij How 2 talk 2 kids, waar je leert effectief te communiceren met je kind en om te gaan met zijn gevoelens. Voor informatie: www.how2talk2kids.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.