Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Moeite loslaten

antwoord

Er vallen me een aantal dingen op aan je mail: 

  • Allereerst zeg je dat je zoontje moeite heeft met loslaten, en niet jullie. Ik vraag me dat af. Het lijkt erop dat ook jij de kinderen het liefst dichtbij je houdt. Het is goed om te bedenken of jij niet stiekem toch moeite hebt om anderen met jouw kind alleen te laten en/of hem alleen ergens heen te laten gaan. Dat kan namelijk meespelen in zijn gedrag. 
  • Het valt me ook op dat je het je erg aantrekt en dat je al vreselijk opziet tegen het schoolreisje. Buikpijn zelfs. Het is goed om stil te staan bij jouw gevoel in dit geheel. Het is namelijk vaak zo dat ouders alleen al door hun houding en vertrouwen in het kunnen van hun kind invloed hebben op hun kinderen. Nu ga jij (uiteraard op basis van ervaring) er helemaal van uit dat het een drama wordt en dat hij het niet kan. Dat is geen handige insteek naar je kind toe en helpt hem niet. 

Wat kun je nu wel doen om hem te helpen dit te leren?

  • Ik zou hem zeker laten meegaan. En eigenlijk is het wel goed dat jij niet mee ‘mag’, want het is nou juist goed voor hem dat hij het leert. Ook goed om te zien hoe het in werkelijkheid gaat, wellicht verbaast hij zichzelf en jullie ook. 
  • Je kunt de komende weken stapje voor stapje met hem oefenen zonder jou te zijn. Bouw dat heel langzaam op: hij bijvoorbeeld met een familielid of vriendin thuis en jij even weg; hij even kort een boodschapje doen met iemand; een keertje kort naar opa of oma of andere familie; kort even bij de buren of een vriendje dat hij goed kent.
  • Het gaat erom dat hij succesjes behaalt die hem vertrouwen geven dat hij het schoolreisje aan kan. Maak de stapjes dus niet te groot (laat hem meedenken over wat hij minder spannend vindt en over de voordelen als hij het geleerd heeft). Prijs hem steeds als hij dingetjes (al is het maar even of klein) alleen doet en durft. Beschrijf wat hij nu al durft en kan (bijvoorbeeld alleen op school zijn!). Dat geeft hem zelfvertrouwen. 
  • Zorg dat jij vanaf nu een andere insteek hebt: ‘Natuurlijk gaat het hem lukken om dit te leren!’ Daar ga jij alle vertrouwen in hebben en hem dat ook meegeven en uitstralen in je houding. Dus niet straks bij het schoolreisje met hem mee treuren om hoe eng het is, maar alleen even erkennen dat het spannend is en dan dat het heel leuk gaat zijn en dat jij zeker weet dat hij het kan en een heel leuke dag heeft! 
  • Het kan hem veiligheid geven om goed te weten wat hem te wachten staat – dat zegt hij ook als hij op een partijtje wordt uitgenodigd. Bespreek zijn angst (en die van jou) dus met de juf en vraag om goede informatie over de dag. Zo kun je vast op internet kijken hoe het er daar uitziet en alles doorpraten van de dag. Dat bereidt hem goed voor. Ook zou ik met juf afspreken dat er 1 persoon op die dag is die hem in de gaten houdt en dat hij een groepje kindjes om zich heen heeft bij wie hij zich prettig bij voelt. Zorg dat die persoon zich even voorstel als jij er nog bij bent. Als laatste kun je hem vragen wat hem helpt op die dag. Misschien een knuffel mee of zijn lievelingstrui aan, enz. En bedenk samen een fijn afscheidsritueeltje voor het vertrek.

Het zal hem heel veel opleveren als hij het leert! Misschien heeft het iets meer tijd nodig dan de tijd die je nu hebt voor het schoolreisje. In dat geval ga je daarna gewoon verder met het in kleine stapjes opbouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Moeite loslaten
Sluiten