redactie
redactie Groepen 1-8 21 juni 2018

Moeite met afscheid vriendinnen

antwoord

De overgang naar de middelbare school is een hele stap. Het vertrouwde van de basisschool is ineens weg. Die ene meester of juf verdwijnt en je krijgt er veel verschillende voor terug, de kleine school wordt ineens heel groot, veel vrienden en vriendinnen gaan naar andere scholen, het bekende ritme vervalt en je houvast is weg. Voor veel kinderen is het heel spannend. Uiteindelijk pakken de meeste kinderen het prima op, zeker na een goede voorbereiding. Het is wel even wennen, maar dan gaat het al snel beter. Gevoelige kinderen kunnen er meer moeite mee hebben en een goede voorbereiding en begeleiding is dan zeker aan te raden. Hoe doe je dat? Hier wat ideetjes:

  • Waarschijnlijk zijn de tranen van je dochter niet alleen gericht op de vriendinnen, maar staan ze ook voor de spannende overstap die eraan gaat komen. 
  • Toon begrip voor het gevoel. Benoem dat het spannend is en jammer dat niet alle vriendinnen meegaan. Zeg dat je haar begrijpt. Maak het echter ook niet te groot. Leg uit dat het hoort bij de overstap naar de middelbare school. Geef haar het vertrouwen dat je gelooft dat het haar gaat lukken. Ze gaat dan wel naar een andere school, maar kan bevriend blijven met haar vriendinnen van nu. Ze heeft straks zelfs nog meer vriendinnen: nieuwe en oude! 
  • Bedenk samen een leuk ‘eind van de basisschool’-ritueel. Een ‘pyjama-slaap’-feest met alle vriendinnen, met z’n allen iets leuks doen, een vriendinnen afscheidsboekje maken voor elkaar, enzovoort. Net wat ze leuk vindt.
  • Maak samen een plannetje voor als het zover is. Wat kan haar helpen? Laat je dochter hier zelf over meedenken. Vaak komen kinderen met hele goede en leuke oplossingen. Betrek eventueel ook haar vriendinnen erbij. Zo wordt het iets van hen allen. 
  • Enkele ideeën: Een vaste dag in de week of maand wat afspreken, om de dag even met elkaar bellen, bij elkaar logeren, briefjes of sms’jes sturen, msn’en. Door hier over na te denken gaat ze ook inzien dat het uit elkaar gaan door de school niet het einde van de vriendschap hoeft te betekenen. Vaak zie je trouwens dat vriendschappen niet echt stand houden. Maar daar hoeft ze nu nog niet over in te zitten, dat merkt ze dan wel weer. Benoem dit dus maar niet, ze gelooft het nu toch niet!
  • Ga vast naar de nieuwe school toe om er even te kijken, desnoods een paar keer. Maak in de zomervakantie het starten leuk: samen schoolspulletjes uitzoeken, samen boeken bestellen, ophalen en kaften, een nieuwe tas en broodtrommel kopen. Of leuke kleren voor de eerste dag. Zo gaan ze er hopelijk langzaam naar uitkijken.
Reageer op artikel:
Moeite met afscheid vriendinnen
Sluiten