Moeite met afspraken

antwoord

Ja, het hoort bij pubers dat ze best afspraken willen maken – al zijn sommige ook daar niet voor te porren – maar zodra ze met anderen zijn en uit het zicht is de afspraak snel vergeten. Deels past dat bij de in de groei zijnde hersenen (het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor organiseren en plannen ligt overhoop en dat lukt dus minder goed), maar natuurlijk kun je wel van je dochter verwachten dat ze haar best doet en de basisafspraken na komt. 

Een paar tips:

  • Begin met slechts een paar basisafspraken die je samen met haar maakt en waarover zij mag meedenken.
  • Laat haar ook nadenken over de positieve en negatieve consequenties, als het haar niet lukt om zich eraan te houden. Zo maak je haar medeverantwoordelijk en denkt ze zelf mee (jullie ook!) over de gevolgen. 
  • Sancties zijn bij pubers vaak wel nodig, maar daar waar het mogelijk is, kun je beter (ook) werken met het verdienen van privileges als ze zich er wél aan houdt. Dat motiveert een stuk beter!
  • Noteer de afspraken en hang ze ergens op. 
  • Bedenk samen met haar hoe ze zich – ook zonder jullie aanwezigheid – de afspraken beter kan herinneren. Is het onwil of wil ze wel, maar vergeet ze het echt? Kijk dan hoe je haar kan helpen: een smsje, telefoontje als herinnering, nog even noemen voor vertrek, of een andere reminder? Bespreek wat haar helpt en wat haar irriteert (op welke toon zeg je het, wat zeg je en wat doe je niet?) Zo geef je haar de nodige inbreng en controle en neem je haar serieus, daar zijn pubers vaak erg gevoelig voor. 
  • Vergeet niet te prijzen als het haar wel lukt zich aan de afspraak te houden.

Doe wat je zegt: dus heel duidelijk en consequent zijn is erg belangrijk bij kinderen – zeker voor pubers. Dat is basisstap 1, hoe vervelend dat soms ook is als dat negatieve gevolgen heeft voor haar. Een goeie tweede stap is daarnaast: sámen bedenken wat haar kan helpen om zich eraan te houden, zeker als ze welwillend is maar het niet lukt.

Reageer op artikel:
Moeite met afspraken
Sluiten