Redactie
Redactie Buitenspelen 21 jun 2018

Moeite met alleen spelen

antwoord

Sommige kinderen spelen beter alleen dan andere. Het kan dus zijn dat jullie oudste zoon dat niet zo in zich heeft. Dan zal het voor hem altijd wel lastig blijven om zich lang alleen te vermaken – wat je ook bedenkt. Je kunt wel eens proberen te ontdekken wát hij er lastig aan vindt: speelt hij liever met anderen dan alleen? Weet hij niet wat hij moet doen? Kan hij zich zonder ‘aansturing’ niet lang concentreren? Boeit het speelgoed hem niet? 

Het op weg helpen (wat je al doet) is een prima manier om alleen spelen toch even voor elkaar te krijgen. Samen bedenken wat hij kan doen, werkt soms ook. Het kan helpen om samen een bakje met kaartjes te maken met allerlei dingen erop die je kunt spelen/doen en hem daaruit te laten kiezen. Je kunt er ook een paar laten kiezen (eventueel met tijdsplanning) en die op een rijtje hangen zodat hij een paar dingetjes achter elkaar kan doen. Ook kun je samen bedenken hoe hij de dingen die hij wél leuk vindt om met anderen te doen, in zijn eentje zou kunnen doen. Sta verder toe dat hij in de ‘alleen-speel-tijd’ een beetje zingt en rondhangt. Zolang hij er maar niet bij zeurt. Sommige kinderen hebben dit niets doen meer nodig dan anderen.

Er is nog een manier om je kind te leren wat langer alleen te spelen. Een manier die voor veel kinderen werkt:

  • Neem een kookwekker. Bespreek dat je hem wilt leren om soms even zelf te spelen. Het idee is om hem even alleen te laten spelen tot het wekkertje gaat, dan kom je weer. En dit steeds iets langer. Leg het principe duidelijk uit. 
  • Leidt het in: ‘Nu ga jij even alleen spelen en ga ik even opruimen. Als het belletje gaat dan kom ik weer terug, ik ben benieuwd of jij dat kan…’
  • Beloon hem wanneer hij heeft volgehouden alleen te spelen en niet te roepen. Wanneer het even niet lukt is dat niet erg. Je zegt dat het even niet gelukt is, maar dat jullie het straks weer gaan proberen. 
  • Maak samen een beloningssysteem. Bijvoorbeeld een papier met daarop ‘Ik kan alleen spelen’. Wanneer hij het heeft gehaald tot de kookwekker afgaat, krijgt hij een sticker. Heeft hij het niet gehaald dan geen sticker. Je kunt hem er dan ook op wijzen hoe goed het al gaat: ‘Zo je hebt al 3 stickers!’ Na een aantal keer ‘gelukt’ kan er een kleine beloning volgen (liever niet iets materieels).
  • Het is belangrijk dat in het begin vooral successen worden behaald, dus begin met een paar minuutjes en bouw dit uit. Kijk wat je kind al aan kan.
  • In plaats van een kookwekker kun je ook gebruik maken van de time-timer. Deze is via internet te bestellen op www.timetimer.nl. Dit is een kleurenklok die vaak voor jonge kinderen nog iets duidelijker is.
Reageer op artikel:
Moeite met alleen spelen
Sluiten