Redactie
Redactie School 21 jun 2018

Moeite met de maandag

antwoord

Het lijkt erop dat je zoon erg op zijn tenen loopt. Hij ziet op tegen de maandag; de dag waarop er weer een hele week begint met opdrachten die veel van hem vragen. Jullie zijn blijkbaar al langer bezig met het zoeken naar manieren om je zoon aan het werk te krijgen: zijn tafeltje is afgeschermd en je hebt elke dag een gesprekje met de juf. Toch gaat het nog niet zo best en dat laat je zoon merken in zijn gedrag. Zijn werk is geen succes en ook het contact met klasgenoten verloopt moeizaam.

Het is fijn dat de school hem een sociale vaardigheidstraining wil aanbieden. Daarnaast denk ik dat het erg belangrijk is voor je zoon dat er nu eens dingen goed gaan, zodat de juf ook eens een positief verhaal heeft. Succeservaring en plezier in school is onmisbaar en een belangrijke bron voor leermotivatie bij kinderen.

Een aantal zaken die ik hieronder noem zijn tips voor in de klas. Het is verstandig om een gesprek met de leerkracht en de Intern Begeleider aan te vragen en te bespreken of er een handelingsplan gemaakt kan worden voor jouw zoon om de negatieve spiraal te doorbreken.

  1. Veel kinderen hebben behoefte aan een gestructureerde leeromgeving. Het is prettig om precies te weten hoe de dag eruit gaat zien en welke taakjes er zijn. De opdrachten moeten helder zijn.
  2. De leerkracht kan ervoor kiezen om (eventueel tijdelijk) de taak van jouw zoon te verkleinen: korte duidelijke opdrachtjes die hij goed aankan en ook afkrijgt. Een taakbrief waarop elke opdracht staat omschreven met een hokje om af te kruisen kan een goed hulpmiddel voor hem zijn. Het wegkruisen van wat klaar is, geeft hem een lekker gevoel!
  3. Het zou goed zijn als de leerkracht directe feedback kan geven op zijn werkjes, waarin ze juist kan benadrukken wat wél goed ging – en minder aandacht besteedt aan wat fout is.
  4. De leerkracht zal de inspanning van je zoon moeten beoordelen en minder het accent leggen op het afkrijgen van een (misschien te grote) taak.

Succeservaringen versterken het zelfvertrouwen en ik heb het idee dat jouw zoon daar erg veel behoefte aan heeft.

In plaats van een dagelijks gesprekje met de juf kun je afspreken om een heen-en-weer schriftje mee te geven. De juf kan daarin noteren hoe het ging. Voor elk complimentje kun jij je zoon dan gaan belonen met bijvoorbeeld een stickerspaarkaart die iets leuks kan opleveren. Zorg ervoor dat je zoon het gevoel krijgt dat de beloning haalbaar is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Moeite met de maandag
Sluiten